Разкриха тайно послание в парашута на "Пърсивиърънс" на Марс

25 февруари 2021 16:02

Разкриха тайно послание в парашута на "Пърсивиърънс" на Марс
© Getty Images
1161 1

Огромният парашут, с който роувърът "Пърсивиърънс" премина през марсианската атмосфера, е носел скрито послание, закодирано от почитател на кръстословици от екипа на мисията, съобщи Асошиейтед прес.

Системният инженер Иън Кларк е написал с бинарен код "Осмели се за велики дела" на оранжевите и бели райета на 21-метровия парашут. Той е включил и Джи Пи Ес координатите на централата на мисията в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, предаде БТА. 

Кларк, който е почитател на кръстословиците, е замислил посланието преди две години. Инженерите са искали необичаен модел в найлоновата тъкан, за да следят ориентацията на парашута по време на спускането. Използването на скрито послание е било "страшно забавно", призна Кларк.

Зрелищна панорамна снимка, направена от Пърси на Марс

Само шестима души са знаели за скритото послание преди кацането. Те са изчакали да пристигнат снимките на парашута и са вмъкнали тийзър в пресконференцията, предавана по телевизията в понеделник.

Космическите запалянковци са разгадали за какво става дума само за няколко часа. Кларк обеща следващия път да прояви повече изобретателност.

"Осмели се за велики дела" е цитат от президента Теодор Рузвелт. Той е като лозунг в лабораторията за реактивни двигатели и е изписан на много стени в сградата. Трудното е било да се намери начин за закодирането му, който да не го прави прекалено очевиден.

Що се отнася до координатите на Лабораторията за реактивни двигатели, те са на три метра от входа за посетители.

На "Пърсивиърънс" са изрисувани и петте американски роувъра, изследвали Марс през годините.

Заместник-мениджърът на проекта Мат Уолъс обеща още "скрити великденски яйца" , които ще се видят, когато бъде разгъната двуметровата ръка на роувъра след няколко дена. Тя ще снима под него, както и когато роувърът започне да се движи след няколко седмици.

Novini.bg
1161 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Laskov

2021.02.26 | 11:22

23050
kamanjak

Добави коментар

Водещи новини