Най-древната стенна творба в Австралия изобразява кенгуру

  • 23 февруари 2021 11:42

  • 336
  • 0
Най-древната стенна творба в Австралия изобразява кенгуру
© Getty Images

Най-древната стенна творба в Австралия, нарисувана от аборигените преди 17 хиляди години, изобразява кенгуру, предадоха БТА и Франс прес.

Датировката е могла да бъде осъществена благодарение на анализа на гнезда на оси, които са били изградени по същото време.

Рисунката е изпълнена в реалистичен стил и пресъздава двуутробнато в реален размер. Наблизо има изрисувани и други животни върху тавана на скалисто укритие в района на Кимбърли в северозападната част на страната-континент.

Аборигенските общности населяват този регион от хилядолетия, но е много трудно да бъдат датирани техните творби. "Проблемът е свързан с това, че праисторическите художници рядко са използвали пигменти в боите си, което прави трудно датирането им със съвременните технически средства", обяснява авторът на проучването Деймиън Финч от университета в Мелбърн.

Но той се справил с това предизвикателство, като анализирал с колегите си гнезда на оси, в които била включена и кал. Малките пити присъствали под и над рисунката. Така могло да се установи сравнително точно кога е било направено стенното изображение на кенгуруто - преди 17 100 - 17 500 години.

Екипът на Финч датирал общо 27 древни гнезда на оси разпределени върху 16 рисунки в осем скални укрития, сътворени преди 13 000 - 17 000 години.

Последвайте канала на

Novini.bg
336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини