Ниагарският водопад ще изгрее в цветовете на българското знаме по повод 3 март

  • 20 февруари 2021 19:31

  • 189
  • 4
Ниагарският водопад ще изгрее в цветовете на българското знаме по повод 3 март
© gettyimages

За първи път Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България. Инициативата една от най-красивите природни забележителности в света да грейне в бяло, зелено и червено е единствена по рода си до днес и ознаменува важен юбилей от навършването на 55 години дипломатически отношения между България и Канада, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

Организатор на събитието е генералното консулство на България в Торонто, с подкрепата на посолството на Република България в Канада.

Светлинното шоу на 3 март ще може да се наблюдава между 22:00 и 22:15 часа канадско време (05:00 - 05:15 часа в България) както от канадския бряг, така и от САЩ. То може да бъде проследено и на живо във Фейсбук страницата на генералното ни консулство в Торонто - https://www.facebook.com/TorontoBulgaria/

МВнР с важна информация за всички, обмислящи пътуване до Канада

Заради въведените противоепидемични мерки от страна на властите, организаторите призовават българските граждани на място да останат по домовете си и да проследят събитието онлайн.

Република България и Канада установяват дипломатически отношения на 30 юни 1966 г. През 1967 г. е открито българско посолство в Отава, а през 1976 г. генерално консулство в Торонто.

След демократичните промени в Източна Европа интересът на Канада към региона се увеличава. Създават се условия за установяване на диалог на високо равнище. В периода 24 - 27 април 2002 г. е осъществено първото в историята на двустранните отношения официално посещение на министър на външните работи на България в Канада. Последвалите визити на наши министерски делегации през 2002 и 2003 г. съдействат за изграждане на рамката на политическия диалог.

Канада подкрепяше активно разширяването на НАТО и бе първата държава, ратифицирала присъединителните протоколи за членството ни в НАТО (28 март 2003 г.). Канада подкрепи и кандидатурата на България за членство в Европейския съюз. През м. септември 2018 г. посещение в Канада осъществи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Водосвет на бойните знамена ще бъде отслужен утре пред Незнайния воин

Министър Захариева взе участие в първата официална Среща на жените министри на външните работи в гр. Монреал и проведе двустранна среща с министъра на туризма, официалните езици и франкофонията на Канада Мелани Жоли.

Страната ни подкрепяше последователно преговорите за сключване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) и Споразумението за стратегическо сътрудничество (SPA) между ЕС и неговите държави членки, от една страна, и Канада, от друга страна. Двете споразумения бяха официално подписани на Срещата на най-високо равнище ЕС - Канада на 30 октомври 2016 г. в Брюксел и подлежат на ратификация от отделните държави членки на ЕС.

Законът за ратифициране на SPA бе приет от Народното събрание на 6 декември 2018 г. СЕТА се прилага временно от 21 септември 2017 г. и е в процес на ратифициране. На 1 декември 2017 г. бяха премахнати визовите ограничения за краткосрочно пребиваване на територията на Канада за всички категории български граждани. Това е един от големите и заслужени успехи на българската дипломация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
189 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.02.21 | 05:48

4
Браво на братята ни американци!
Lissa

2021.02.21 | 01:06

3
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
ANTIFA

2021.02.20 | 23:25

2
ИВАН БУРУДЖИЕВ И ВИОЛЕТА ЯКОВА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЕРОИ НА БЪЛГАРИЯ СМЪРТ НА ФАШИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.02.20 | 21:06

1
А руските езичници и агресори, които се обявиха против нашето съединение ще ни поздравят ли?! :)

Добави коментар

Водещи новини