Учени изследват как се формират спомените

  • 15 февруари 2021 11:07

  • 476
  • 0
Учени изследват как се формират спомените
© Pixabay

Човешкият мозък постоянно преценява каква част от опита и преживяното да съхрани за по-късно, да игнорира или да забрави. Изследователи от Дартмутското училище по медицина в САЩ разработиха нов метод за изследване на тези аспекти от паметта, съобщи електронното издание "МедикалЕкспрес".

Компютърна програма превръща поредица от видеозаписи в уникални геометрични фигури. След това те се сравняват с фигури, изобразяващи спомените на хората на преживяното. Изследването показва как опитът се съхранява в паметта. То е проведено въз основа на спомените на хората от гледането на епизод от сериала "Шерлок Холмс" на Би Би Си. Резултатите от изследването са публикувани в сп."Нейчър хюман бихейвиър".

Спомените могат да се предадат генетично на поколенията

"Когато представяме опита и спомените като форми, можем да използваме инструментариум от областта на геометрията, за да изследваме как помним преживяното и да тестваме теориите за това как мислим, учим, помним и общуваме", обяснява един от ръководителите на проучването Джеръми Манинг, преподавател по психология и директор на лаборатория в Дартмут.

Изследователите са проучили база данни с мозъчни записи на 17 души, гледали епизод от сериала и преразказали видяното със свои думи. В базата са включени и детайлни анотации на сцените от епизода. С помощта на компютърната програма са определени 32 водещи теми в епизода. След превръщането на данните в геометрични форми, те били сравнени. Така учените установили кои моменти от филма са били запомнени от зрителите, които са пренебрегнати и кои са пропуснати. Някои от зрителите помнели доста детайли, а други - само основни теми.

Спомените ни са пълни с грешки

Манинг обясни, че изследването показало как опитът се изменя в човешкия мозък от момента, в който се запечатва в мозъка като нов спомен. "Дори когато двама души преживяват еднакво физическо събитие, техните субективни преживявания започват да се различават от момента, в който мозъците им осъзнават какво се случва и извличат свои спомени от събитието", каза той.

Изследователите смятат да приложат новия метод в сфери като здравеопазване и образование, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
476 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини