Ето как да прочистим мозъка си

27 януари 2021 07:28

Ето как да прочистим мозъка си
©
2252 0

Американски учени доказаха, че дълбокият сън има силна възстановяваща сила и прочиства мозъка от отровни протеини, които могат да доведат до дегенеративни заболявания, съобщи "МедикълЕкспрес".

"Прочистването може да има важна роля за поддържане на здравето на мозъка и за предотвратяване на невродегенеративни болести", каза д-р Рави Алада, съавтор на изследването.

Влияе ли пиенето на кафе преди лягане на нашия сън

"Прочистването на мозъка може да настъпва в будно състояние и при сън, но е особено силно по време на дълбок сън".
 

Алада е преподавател по неврология и декан на факултета по невробиология в колежа "Уейнбърг" в Северозападния университет в САЩ. Той работи по изследването заедно с Барт ван Алфен, постдокторант на Алада.

Резултатите от изследването са публикувани в сп."Сайънс адвансис". То е установило, че във фаза на дълбок сън мозъкът се прочиства най-добре и възстановяването от травми се ускорява.

Авторите на проучването са провели изследването върху плодови мущици, които са много различни от хората, но невроните, които контролират циклите на будуване и сън, са същите, като при хората. Затова тези насекоми се използват при изследвания на съня, циркадните ритми и невродегенеративните заболявания.

Novini.bg
2252 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар