Откриха тъкан от животно, живяло преди 540 млн. години

15 януари 2021 17:11

Откриха тъкан от животно, живяло преди 540 млн. години
© Getty Images
1058 0

Биолози от Московския държавен университет и от Единбургския университет откриха добре запазени останки от древното животно намакалатус, живяло преди около 547 милиона години, съобщи ТАСС.

"Новите екземпляри от намакалатус, около 70 къса, са със запазени останки от мека тъкан благодарение на процеса на заместване от сулфиди на меките и твърди тъкани. Самият пирит е окислен до железни оксихидроксиди, затова останките от животното изглеждат като покрити от ръжда, но характерната за този сулфид форма на кристалите и техните агрегати не се е променила", каза един от авторите на откритието, преподавателят в катедрата по биологична еволюция в биологическия факултет на Московския държавен университета Андрей Журавльов.

Откриха нов хищник, живял преди около 508 милиона години

Намакалатус (Namacalathus hermanastes), живял преди 550-540 милиона години, е описан в началото на хилядолетието и един от малкото организми от едиакарския период с варовит скелет. Скелетът на това животно наподобява осмоъгълник до четири сантиметра в диаметър, заради което е сравняван с амеби раковини и с коралоподбните животни, предава БТА.

Руските и британски изследователи открили, че скелетът му има много сложна микроструктура, подобна на раменоногите.

Откриха костите на великан, живял преди 200 години

Novini.bg
1058 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар