Идеалната следобедна дрямка трае 90 минути

  • 05 януари 2021 12:10

  • 571
  • 0
Идеалната следобедна дрямка трае 90 минути
© Pixabay

Едва ли има нещо по-хубаво от сладка следобедна дрямка. Колко обаче трябва да дремне човек, за да възвърне силите си и да избегне засилената умора - отговорът дава експерт, цитиран от в. "Дейли стар".

В клип, качен в платформата Тик Ток, д-р Каран Радж обяснява колко точно трябва да продължи следобедната дрямка, за да презаредим "батериите" си.

Експертът предупреждава, че ако времето за сън през деня не бъде добре разчетено, има вероятност след събуждането човек да се почувства по-зле, отколкото преди да си полегне. Това включва дезориентация, обърканост, отпадналост.

Идеалната продължителност за следобедна дрямка е 90 минути. "Час и половина ви позволяват да преминете през всички етапи на съня. Това е един цикъл на сън. Ако спите по-малко или повече, има голяма вероятност да се почувствате гроги", обяснява д-р Радж, цитиран от БТА.

За набавянето на качествен следобеден сън е най-добре да подремваме в периода между 13 и 16 часа, допълва експертът. По-късната дрямка води до спадане на нивата на аденозина, в резултат на което няма да ви се спи вечерта. Ниските му нива ни карат да се чувстваме будни, а високите - сънливи.

Следобедната дрямка в подходящото време не винаги е възможна в работната седмица, но е отлична за почивните дни.

Д-р Радж освен това препоръчва да не оправяме леглото си сутрин, за да имат завивките достъп до въздух и слънчева светлина - "убийци" на акарите, които могат да смутят добрия сън през нощта.

Последвайте канала на

Novini.bg
571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини