Древен тукан имал заешки зъби

Фосил на тукан със заешки зъби илюстрира разнообразието сред птиците, живели с динозаврите преди 68 милиона години, съобщи АФП.

Деликатният череп на птицата Falcatakely forsterae е дълъг само 9 см. Открит е случайно след сканиране на депо с фосили.

Човките на птиците от мезозоя не са се отличавали особено, каза авторът на изследването Патрик О'Конър от университета на Охайо. Falcatakely forsteraes обаче е различен, защото неговата прилича не само на тукана, но и толкова дълга и голяма през мезозоя няма известна.

Изследването на черепа разкрива и други изненади, пояснява БТА. Въпреки приликата със съвременния тукан, скелетът му прилича на динозаврите тероподи, като велосираптор.

Фосилът е открит през 2010 г. в Мадагаскар, но той заинтригува специалистите чак след седем години. Изследването се усложнява от това, че човката и черепът са твърде крехки, за да бъдат отделени от скалата. Проблемът е решен с виртуални разрези на костите, с които е получен цифров модел. Така се появява невероятното животно. Човката му не само е с неочаквана форма, но има и поне един зъб, а вероятно и повече.

Нито една от 200-та известни птици от този период няма череп като на Falcatakely.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Любопитно

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет