Стъклените бутилки са 4 пъти по-вредни за околната среда от пластмасовите

22 ноември 2020 16:59

Стъклените бутилки са 4 пъти по-вредни за околната среда от пластмасовите
© Pixabay
3579 3

Производството на стъклените бутилки изисква толкова много енергия и ресурси, че те са четири пъти по-вредни за околната среда от пластмасовите, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Саутхамптън оцениха въздействието на различни опаковки за напитки, включително стъклени и пластмасови бутилки, алуминиеви кенчета и картонени кутии. Изводът им е, че пластмасата несъмнено е лоша за околната среда, но стъклените бутилки са много по-неекологични, като се вземе предвид производството им, предава БТА.

Морското дъно е осеяно с 14 милиона тона микропластмаса

Пластмасата замърсява трайно околната среда, ако бъде изхвърлена неправилно. Тя има и потенциал да се разгражда и да се разпространява като микропластмаса, която е вредна за здравето. Производството й изисква значително количество енергия.

Стъклените бутилки обаче също се изхвърлят, и то често след еднократна употреба, въпреки че могат да бъдат използвани отново 12 до 20 пъти. Материалът, от който се произвеждат, се изкопава от земята и е свързан с всички вреди от минното дело, не само за околната среда, но и за човешкото здраве.

Човешките органи са замърсени с микропластмаса

Най-екологичните контейнери са картонените кутии като за млякото и соковете и алуминиевите кенчета. Кутиите обаче също съдържат пластмаса.

Novini.bg
3579 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
noko

2020.11.22 | 20:46

3
сетихте ли се най накрая
шопендар

2020.11.22 | 19:48

1
да споменем и електрическите автомобили,според учени те са в пъти по неекологични от колите с двигтели с бензин,и нефт,и газ,стъклените бутилки могат да се рециклират до безкрайност,и най вече са абсолютно безопасни за здравето,за разлика от пластмасите които замърсяват,и убиват всичко по пътя си

2020.11.22 | 20:00

2

Добави коментар

Водещи новини