Учени частично обърнаха процеса на клетъчно стареене у хора

Израелски учени успяха да обърнат частично процеса на клетъчно стареене у хора, като удължиха теломерите в малък експеримент с 21 участници, съобщи сайтът "Сайънс алърт".

Всеки път, когато клетка в тялото ни се репликира, теломерите - крайчетата на хромозомите, се скъсяват. Този процес е една от причините за стареенето.

Биолози откриха как смъртта може да бъде отложена на клетъчно ниво

Участниците в изследването на невробиолози от университета на Тел Авив са стояли в хипербарна кислородна камера пет пъти по 90 минути седмично в продължение на три месеца. В резултат теломерите на клетките им се удължили с 20 процента, обясни БТА.

Заради малкия обхват на изследването то трябва да бъде повторено в по-голям мащаб. Връзката между хипербарната терапия и продължителността на живота си струва да бъде проучена.

Редовната медитация забавя стареенето на мозъка

"След като експериментът с близнаците на НАСА, при който единият беше в космоса, а другият остана на Земята, показа значителна разлика в теломерите им, осъзнахме, че промени в околната среда могат да повлияят на основни клетъчни промени, които се появяват с остаряването" - обясни ръководителят на екипа Шаир Ефрати.

Много неща ускоряват скъсването на теломерите - от недостатъчния сън и прекаляването с преработена храна, до раждането на деца. Забавянето на процеса е по-трудно, но редовните упражнения и здравословната храна могат да помогнат.

Коментари

 1. 2020.11.21 | 17:41
  Отново се месим в работата на природата . Като темата със расизма не случаино природата е отделила континентите и човешките раси и когато човек се намеси и почне събиране на различни нации на едно и също място се заражда расизма просто расите са корено различни с начин на живот и житейски цености. Трябва да разберем че едно обикновено стръкче трева има своето голямо значение във природата а ние редовно нарушаваме равновесието
  1. 2020.11.21 | 18:28
   Споко, не се пали. Нали земята е плоска и има още много територии за такива като теб.
 2. 2020.11.21 | 18:27
  Още вируси ще има.
 3. 2020.11.21 | 16:25
  Вечният евреин е на път да се роди.
 4. 2020.11.21 | 16:25
  ВЕЛИКИТЕ УЧЕНИ ТРЯБВА ДА СА НАЯСНО КАКВО ПРАВЯТ, АКО НЕ СА, ГИ ЧАКА СЕЧ !!!
 5. 2020.11.21 | 16:20
  Това вече е направено. Теломеразата подмладява. Може да направи от 100-годишен старец 18-годишен младеж, но предизвиква тумори.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет