Завърши реставрацията на стенописите на два старинни храма в Кюстендилската духовна околия

  • 20 ноември 2020 15:08

  • 456
  • 0
Завърши реставрацията на стенописите на два старинни храма в Кюстендилската духовна околия
© bulphoto (архив)

Завършила е реставрацията на стенописите на два старинни храма в Кюстендилска духовна околия, съобщиха от Архиерейското наместничество пред БТА.

С благословението на Софийския митрополит и Български Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на, през септември тази година в Министерството на културата са били подписани договори за отпускане на средства за реставрация на храмовете "Св. Параскева" в с. Таваличево и "Св. Архангел Михаил" в с. Горановци, както и за направата на дренаж на първия от тях, се припомня в съобщението.

Предполага се, че късносредновековният храм "Св. Параскева" в Таваличево е бил изграден в периода XVI-XVII в. Изпълнявал е функциите на енорийски храм на средновековното село Таваличево, записано в турските документи като Тавалич.

Преди години стенописите са били проучвани, правени са сондажи, но реставрацията им така и не била започната. Оставени частично разкрити, ценните стенописи - произведения на българското средновековно монументално изкуство, са се рушили в продължение на години.

Художници възстановяват стенописи в църквата “Св.Архангел Михаил” в Хасково

Средновековният храм "Св. Архангел Михаил" край село Горановци най-вероятно е изграден през XIII век, за което свидетелства намереният в непосредствена близост монетен материал. При археологически разкопки се установява, че храмът е издигнат в границите на антично и средновековно селище. При проучванията се изяснява, че църквата е изградена върху основите на по-ранен храм, датиращ вероятно от раннохристиянската епоха.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини