Пандемията няма да попречи на децата да проследят движението на Дядо Коледа

  • 18 ноември 2020 14:19

  • 342
  • 1
Пандемията няма да попречи на децата да проследят движението на Дядо Коледа
© Pixabay

Децата по света могат да бъдат спокойни - глобалната коронавирусна пандемия няма да им попречи да проследят движението на Дядо Коледа, който в навечерието на празника обикаля земното кълбо, за да разнася подаръци, предаде Асошиейтед прес.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) оповести, че и тази година ще следи Дядо Коледа на 24 декември, както прави от 65 години, предава БТА.

В белязаната от коронавирусната пандемия година обаче ще има някои промени: Не всяко дете ще може да се свърже с доброволец в кол центъра на НОРАД, за да провери местонахождението на Дядо Коледа, както е било в предишните години.

Дядо Коледа раздаде над 7,5 млрд. подаръци и се върна вкъщи

Обикновено в конферентната зала на базата на ВВС "Питърсън" в Колорадо спрингс се събират около 150-160 доброволци. Те поемат двучасови смени, за да отговарят на нетърпеливи малчугани, които искат да разберат дали добрият старец и неговата теглена от елени шейна са стигнали до техния покрив.

В предишни години общо 1500 доброволци в рамките на около 20 часа отговарят на около 130 000 обаждания. Тази годината заради ограничителните мерки, наложени заради коронавирусната пандемия, броят на доброволците ще бъде сведен драстично до по-малко от 10 души на смяна.

"Разбираме, че това е почитана традиция и сме наясно, че ще има известно разочарование", заяви говорителят на НОРАД Престън Шлахтър. "Опитваме се обаче да осигурим безопасността на всички ангажирани", допълва той.

Така на някои обаждания на специализирания безплатен телефон ще отговаря лично служител на командването или доброволец. Останалите обаче ще трябва да се задоволят с предоставена на запис информация за текущото местоположение на Дядо Коледа.

Дядо Коледа постави коледна елха в Мъртво море

Говорителят допълва, че НОРАД ще ограничи доброволците до служители на командването и близки членове на семействата им. Тази година доброволците ще отговарят на въпроси за здравословното си състояние, а температурата им ще бъде измервана при пристигането им. През цялото време екипи ще се грижат за забърсването на повърхностите. Преди всяка смяна кол зоната ще бъде почиствана изцяло.

Изправено пред заплахата от коронавируса, командването, което предоставя сведения за местонахождението на Дядо Коледа в навечерието на празника от 1955 г., от седмици търси начини как да продължи обичаната традиция.

Освен чрез кол центъра, движението на добрия старец може да се следи чрез сайта www.noradsanta.org, социални медии, гласовия асистент Алекса на Амазон, Онстар, а скоро и чрез ново мобилно приложение.

Последвайте канала на

Novini.bg
342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
е

2020.11.18 | 14:32

1
В България подаръци ще се раздават само м/у 08:00-10:00 и 13:30 - 16:00.

Добави коментар

Водещи новини