Китайската сонда "Тянвън-1" преодоля 300 милиона километра по пътя си към Марс

  • 17 ноември 2020 11:47

  • 561
  • 0
Китайската сонда "Тянвън-1" преодоля 300 милиона километра по пътя си към Марс
© Pixabay

Китайската сонда за изучаване на Марс "Тянвън-1" на 116-ия ден от своя полет преодоля 300 милиона километра по пътя си към Червената планета, предаде ТАСС. 

Според китайския Център за управление на полетите космическият апарат се намира на 63,8 милиона километра от Земята. Специалистите отбелязват, траекторията на движение на "Тянвън-1" не се осъществява по права линия, а представлява дъга и общата й дължина е 300 милиона километра. Именно поради тази причина разстоянието на апарата до Земята е по-малко от фактически преодоления път. Всички системи работят нормално.

Китайската сонда "Тянвън-1" направи първото си селфи на път за Марс

"Тянвън-1" беше изстрелян на 23 юли с помощта на ракетата "Чанчжън-5" от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. След седем месеца сондата ще се приближи към Марс, като ще извърши серия от четири маневри по пътя си към планетата. Досега бяха осъществени три корекции. Апаратът ще остане в орбитата на Марс в продължение на три месеца, след което от него ще се отдели спускаема платформа, която ще кацне на територията на равнината Утопия.

Откриха система от солени езера под ледници на Марс

След като провери всички системи на повърхността на планетата, марсоходът ще напусне платформата и ще започне да изследва Марс, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини