Светещи "замръзнали" сталактити ще красят Часовниковата кула в Разград

  • 16 ноември 2020 14:15

  • 356
  • 0
Светещи "замръзнали" сталактити ще красят Часовниковата кула в Разград
© gettyimages

В Разград вече започна монтирането на празничната коледна и новогодишна украса, съобщават от общинската администрация.

Тази година първи с коледна украса ще се премени един от символите на града - Часовниковата кула. Проектът, озаглавен "Замръзналата Часовникова кула на Разград", е на експерти от варненска фирма. Идеята е светлините да наподобяват светещи замръзнали сталактити в най-високата част на каменната стена.

Светлини и коледни елхи ще огреят Стара Загора за Рождество Христово

Посредством динамични светещи пръчки ще се създава илюзията, че леденият сталактит капе и в основата на кулата се образува замръзнал сталакмит. Осемте пана, които ще бъдат монтирани, са изработени по индивидуален проект според размерите на кулата. При поставянето им няма да има интервенция върху каменната стена, те ще се закрепват едно за друго на отстояние от стените, посочват от общината.

От там припомнят, че през лятото и есента дървеният купол на изградената през 1864 година 26-метровата кула бе обработен срещу дървояди, а на часовниковия механизъм бе извършен ремонт.

Предстои да бъде украсена и централната градска част на Разград, като светещи елементи ще бъдат поставени на общински сгради, в градинки и зелени площи. Освен по главните улици и булеварди, новогодишна украса ще има и по кварталите на града.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
356 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини