Учени: Хората харесват "Игра на тронове" защото отразява действителния живот

  • 09 ноември 2020 09:49

  • 835
  • 0
Учени: Хората харесват "Игра на тронове" защото отразява действителния живот
© Getty Images

Романите от поредицата "Песен за огън и лед" от Джордж Р. Мартин, чиято първа част е "Игра на тронове", са толкова популярни въпреки големия брой герои и заплетения сюжет, защото съответстват на реалния живот, съобщи в. "Дейли мейл".

Британски математици анализираха поредицата, за да открият тайната на популярността й. Те установиха, че макар и романите да са изпълнени с дракони, кървави битки и кланета, те са по-реалистични, отколкото човек предполага. Отношенията между героите в тях приличат на тези в живота, предаде БТА.

В книгите има 2004 героя с имена. Те общуват повече от 41 000 пъти. В отделните глави обаче действието съответства на това, което може да бъде обхванато от човешкия мозък, защото са написани през погледа само на 14 души. Това се преобразува в 150 връзки, които не пренатоварват читателя.

Звезда от "Игра на тронове" е с коронавирус

Макар и поредицата да е изпълнена със смърт и батални сцени, изследването на учените от Оксфорд и Кембридж показа, че те имат смисъл за хората и съответстват на нехронологичния ред на събитията в живота.

"Разказвателната мрежа съответства на еволюиралите когнитивни способности и позволява да бъдат предадени сложни послания по достъпен начин, докато времето и речта в повествованието се разграничават внимателно според теориите за наратологията" - пишат учените в "Протоколи на Американската академия на науките".

Последвайте канала на

Novini.bg
835 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини