Започва мониторингът на зимуващите в България гъски

  • 06 ноември 2020 16:19

  • 423
  • 0
Започва мониторингът на зимуващите в България гъски
© Pixabay

От началото на ноември започва ежегодния мониторинг на зимуващите гъски в България. Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Регионите, където ще се проведат преброяванията, са Приморска Добруджа, Бургаските влажни зони и Свищовско-Беленската низина.

Дейностите ще продължат до идния март два пъти месечно. Национален координатор е Михаил Илиев, който е експерт в БДЗП и отговорник по мониторинга и природозащитните дейности в рамките на проекта "Сигурен прелетен път".

Планинските гъски са астронавтите на птичия свят

Традиционно в района на Свищов гъските пристигат значително по-рано - още в края на октомври. И тази година не е била изключение. Затова вече е извършен първият мониторинг там и са наблюдавани 6447 големи белочели гъски. Освен това над блатата в Природен парк "Персина" са регистрирани и заснети екземпляри на рядката за нашите ширини белобуза гъска /Branta leucopsis/.

Все още очакваме първите червеногуши гъски за сезона. Маркираните с предаватели гъски, които от БДЗП продължават да следят, все още да доста далече, посочват от организацията.

По време на настоящия есенно-зимен сезон заедно с партньорите им от другите страни, където зимува червеногушата гъска, от БДЗП ще направят и няколко международно координирани мониторинги - в България, Румъния и Украйна. Това по-мащабно преброяване е много ценно и предоставя информация и цялостна представа за местата на зимуване на световната популация на червеногушата гъска и за размера й. В допълнение допринася и за изясняване размера и местата за концентрация на прелетната популация на голямата белочела гъска.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини