Започна засаждането на пролетните цветя в София

Започна засаждането на пролетните цветя на София. Над 5000 луковици на лалета са от специално селектирания вид "Сердика" от Нидерландия, съобщават от Столичната община.

По-рано днес кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и посланикът на Нидерландия Беа тен Тъшер са засадили лалета от специално селектирания вид "Сердика" по повод откриването на едноименния стенопис, посочват от общината.
Радвам се, че заедно успяхме да реализираме няколко инициативи, които допринасят за облагородяване на места в нашия град, е казала кметът Фандъкова. Тя е благодарила на посолството на Нидерландия "за цветните решения, които направихме заедно". Фандъкова е благодарила на посолството на Нидерландия за подкрепата и опита, който споделя с общината при отглеждането и грижата за градското озеленяване. През последните години успяхме да направим редица цветни решения в София, които промениха градската среда. Те са комбинация от едногодишни и многогодишни цветя, е казала Фандъкова.

Фандъкова: Тази есен ще засадим над 1000 дървета в 26 софийски училища

През тази есен започнахме засаждането на луковиците, които очакваме да цъфнат през пролетта на 2021 г. Засаждаме общо 210 000 лалета, от които 5 000 са от селектирания вид "Сердика". В градини и зелени площи на София тази есен засаждаме общо над 738 300 цветя - още 520 000 теменужки и парички, над 3 000 рози, над 5 300 перенни цветя и над 2000 многогодишни храсти, е съобщила столичният кмет.

Стенописът "Сердика тюлип" е част от София графити тур. Столичната община извършва и засаждане на дървета в града и на общински земи в околоградски територии. 21 500 млади фиданки ще бъдат засадени на оставащите 43 дка на Новата гора на София тази есен. Ще бъдат засадени широколистни и иглолистни дървета покрай улици и булеварди и зелени площи, паркове и градини на територията на Столична община. Ще бъдат засадени общо над 3000 алейни дървета - червен кестен, ясен, шестил и високо декоратовните кълбовидни и червенослитни форми.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Избрано от Интернет