Кучетата, откриващи коронавируса във Финландия, бяха признати за герои

Четири кучета-следотърсачи, използвани на летището в Хелзинки да откриват потенциални заразени с новия коронавирус, получиха специална награда "Куче-герой", съобщи Финландският киноложки клуб, цитиран от ДПА.

Наградата "Куче-герой" се присъжда от клуба на животно, помогнало да бъде спасен един или повече човешки живота.

"Тези четири кучета са герои от особена категория - каза Хари Леконен, който ръководи управителния съвет на клуба. - С работата си те помогнаха за здравето на хора по целия свят".

Четирите кучета се казват Коси, Мина, Ити и Вало, предаде БТА. 

Ангажираните с COVID-19 ще получат увеличение на заплатите

Тренираните кучета могат да откриват вируса преди да се появят симптоми и от много по-малка проба от тази, взимана за тест. На едно куче са необходими от 10 до 100 молекули, за да подуши вируса, докато за Пи Си Ар тест са необходими 18 милиона молекули.

Четирите кучета работят на летището от септември. Те ще останат там до края на годината. Пътниците на летището могат доброволно да се подложат на проверката. За целта с марля се потърква кожата на врата, тя се слага в чашка и се дава на кучето. Ако то сигнализира положителен резултат, пътникът се насочва към информационен център. Четириногите диагностици се приемат добре както от служителите, така и от пътниците на летището.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Избрано от Интернет