Марсоходът "Пърсивиърънс" преполови пътя си до Червената планета

Най-новият марсоход "Пърсивиърънс" на НАСА, който беше изстрелян през юли, е преполовил пътя си до Червената планета, съобщава БТА, позовавайки се на американското космическо управление. От НАСА посочват, че роувърът е изминал 235 милиона километра. Предстои космическият апарат да измине същото разстояние, за да достигне атмосферата на Марс до 18 февруари.

"Въпреки че не мисля, че ще има торта, особено след като повечето от нас работят от вкъщи, това е постижение, коeто си струва да се отбележи", заяви навигаторът на НАСА Джули Кангас.

Марсоходът се отправи на мисия в търсене на древен микробен живот. Роувърът с тегло 1040 килограма беше изстрелян с ракетата носител "Атлас V" от Кейп Канаверал във Флорида на 30 юли.

"Пърсивиърънс" е с размерите на автомобил (дълъг е 3 метра и широк 2,7 метра) и подобно на предшественика си "Кюриосити" разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. Марсоходът ще черпи енергия от ядрен миниреактор.

НАСА: Растат шансовете за откриване на следи от живот на Марс

"Пърсивиърънс" има две основни цели - да търси следи от древен микробен живот и да събере проби. Те ще бъдат херметически запечатани в контейнер във вътрешността на роувъра в очакване на бъдеща съвместна марсианска мисия на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), която да ги върне на Земята.

Една от най-сложните маневри в пътешествието на "Пърсивиърънс", наричана от инженерите "седем минути терор", ще бъде спускането му през марсианската атмосфера, по време на което роботизираният изследовател ще трябва да понесе екстремна топлина и скорост. Марсоходът ще трябва да разгъне комплект свръхзвукови парашути, преди да запали миниатюрни ракетни двигатели и да се спусне леко на повърхността.

Кратерът Джезеро с дълбочина 250 метра - мястото на кацане на "Пърсивиърънс" на Марс, е избрано след години на научни дебати и спорове. Преди около 3,5 милиарда години на това място е имало езеро с размерите на Тахо, от което е водила началото си мрежа от реки. Специалистите смятат, че Джезеро може да е "събрал и съхранил древни органични молекули и други потенциални признаци на живот на микробно ниво".

ЕКА оповести датата на старта на мисията "ЕкзоМарс"

Джезеро е избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата, която преди да стане студена и суха, е имала езера и вероятно океани. Учените смятат, че там може да има най-малко пет типа скали, сред които глини и карбонатни скали, и вероятността да се намерят следи от минал живот е по-висока.

"Пърсивиърънс" ще достави на Марс мини-хеликоптер, кръстен "Инджинюъти", който трябва да тества оборудване за бъдещи човешки мисии до Червената планета. САЩ планират да изпратят астронавти на Марс през 30-те години на настоящия век.

Роботизираният изследовател "Пърсивиърънс" е петият роувър, който НАСА изпраща на Марс след "Соджърнър" (1997), "Спирит" и "Опортюнити" (2004) и "Кюриосити" (2012). Подобно на предшествениците си, "Пърсивиърънс" (Постоянство) получи името си след конкурс, организиран сред ученици. "Кръстник" на роувъра стана Алекс Мейдър от Бърк, щата Вирджиния.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Избрано от Интернет