1/3 от храната в света отива на боклука

  • 07 октомври 2020 11:56

  • 275
  • 1
1/3 от храната в света отива на боклука
© pexels

"Важно е да се говори за разхищаването на храна, като проблемът има и социален, и екологичен аспект. Изразходва се огромно количество сладка вода например." Това каза пред БНР Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие “Биоселена”.

Днес на фермерския пазар пред земеделското министерство се представя сергия за хранителни отпадъци, която е съпътствана и от арт инсталация, олицетворяваща идеята да не разхищаваме храна.

Колко е допустимото количество вода в сиренето?

„Също при гниенето на хранителните отпадъци се отделят парникови газове, които са почти равни на тези, отделяни от транспорта на планетата" , поясни Апосотолов.

"1/3 от храната в световен мащаб се похабява. Изследванията сочат, че в ЕС половината от цялата изхвърлена храна се пада на домакинствата, а само 5 на сто от загубите са от продажбите на едро и дребно, 10 на сто при производството, 12 на сто при кетъринга и заведенията за обществено хранене, 20 на сто при преработката на храна“, изтъкна Стоилко Апостолов.

По думите му във времето на извънредните мерки е отбелязало 20 на сто повишение на продажбите в големите вериги у нас, а след това се наблюдава спад.

Последвайте канала на

Novini.bg
275 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
mitoko

2020.10.12 | 21:02

1
1/3 от храната в света отива на боклука. A zshto be, da vi e*** maikata?

Добави коментар

Водещи новини