Учени с нови разкрития за динозаврите

  • 01 октомври 2020 16:50

  • 2061
  • 0
 Учени с нови разкрития за динозаврите
© Pixabay

Преди време учени от Китай решават, че първият динозавър с оперение е птерозавърът. Сега палеонтолози от Великобритания допускат, че тези древни създания са били "плешиви", пише "Популярная механика". Ако предположението на британските специалисти се окаже вярно, това означава, че перата са се появили 80 милиона години по-късно, отколкото се смяташе досега, съобщава БТА.

Преди няколко години учени от университета в Нанцзин, Китай, откриват следи от разклонени нишки върху някои вкаменелости на птерозаври. Китайските учени решават, че тези отпечатъци са свидетелство за "протоперата", с които са били покрити древните летящи влечуги.

Сега обаче двама британски палеонтолози - Дейв Мартил от университета на Портсмут и Дейвид Анвин от университета на Лестър твърдят, че птерозаврите не са имали пера.

Учени се натъкнаха на ембриони на динозаври отпреди 200 млн. години

"Проучихме доказателствата, представени от нашите китайски колеги, и открихме сред десетки вкаменелости само три образци, на които се вижда една и съща разклонена структура, характерна за протоперата. Ние обаче не считаме, че в случая става въпрос за протопера. По-вероятно е това да са твърди влакна от вътрешната част на мембраната на крилото, а ефектът на разклоняване да е свързан с разрушаването им", обяснява Дейв Мартил.

Ученият допълва, че идеята за пернатите птерозаври датира от 19-и век, когато науката е разполагала с оскъдни палеонтологични доказателства. По думите му, за да се твърди с увереност, че тези древни динозаври са били покрити с пера, са необходими по-солидни аргументи.

Последвайте канала на

Novini.bg
2061 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини