Активно се работи по възстановяване на мозайките на паметника Бузлуджа

Фондация Getty отпуска безвъзмездно нови 60 000 долара за паметника "Бузлуджа" - за незабавно стабилизиране произведенията на изкуството в него.

Българският монумент е сред 13-те значими сгради на модернизма, които ще получат грантове за 2.2. млн. долара общо през тази година. Те са избрани сред 90 проекта по линия на инициативата Keeping It Modern на фондацията.

Фондация "Getty" дава 185 000 долара за паметника "Бузлуджа"

В паметника на Бузлужда има 937 кв. метра стенни мозайки, които са сред най-големите мозаечни произведения от епохата на модернизма в Европа. Техни автори са 15 български художници, сред които Йоан Левиев, Димитър Киров, Иван Кирков, Димо Заимов, Теофан Сокеров.

Съдържат над два милиона мозаечни къса, някои от които са изпопадали заради тежки метеорологични условия. Целта на проекта е да се стабилизират съществуващите мозайки, за да бъдат съхранени, обясниха от "Проект Бузлуджа", иницииран от арх. Дора Иванова. Дейностите трябва да приключат до октомври тази година.

 

Коментари

 1. 2020.09.30 | 20:51
  Много политици не харесват красивите сгради заради политически причини. По този начин може да се сравняват с аборигените. Дори пречат за изграждането на красиви небостъргачи. Тези над 30 милиарда заем можеше да се вдигнат доходите на българите,да се построи нов Национален стадион, да се изгради красив и голям въртящ небостъргач. Д се движат скоростни влакове. Но далаверите са по важни за тях.
 2. 2020.09.30 | 20:25
  Властите освен че искат да съборят хубавата полуразрушена сграда, дори не отпускат достатъчно средства за разкриването на археологически разкопки. В страната ни на много места под земята освен съкровища има и останки от преди векове с много артефакти.Но вместо да отпускат достатъучно средства за разкриването им, властите предпочитат да взимат милиони от комисионни, след като взимат милиарди на заем и сключват неизгодни сделки за страната. Докато са на власт е така, но след тях друг да връща заемите и потоп да става.
 3. 2020.09.30 | 20:02
  След маволея някой ''умници'' решиха че единствената креативна сграда в света която е в България трябва да я съборят. Всичко това е защото са я ползвали комунистите. То и бившия партиен дом го ползваха комунистите, но се намериха предвидливи хора който решиха че е по добре да се ползва сградата и дори я направиха заседателна зала към народното събрание. Трябва някой политик родолюбец в правителството да реши да се възстанови колизеума в София.
 4. 2020.09.30 | 12:37
  Тази сграда е гордост за България но не и на БКП независимо че те са си я присвоили. Те владееха партийния дом и Народното събрание, но сега са за всички политици. Това е единствена в света креативна сграда, както и сградата охлюв в кв. Симеоново в София. Те са символ за държавата. Дано се правят още нестандартни красиви сгради в страната ни.
 5. 2020.09.30 | 12:21
  Еничарите не оценяват красивите български сгради който са паметници на изкуството. Тази сграда са я правили с парите и труда на българския народ. Независимо че в нея има музайка на комунистическите диктатори. Римската империя е била мразена от много държави. Но сега са много ценни постройки и артефакти от умразната Римска империя. Ако сме демократична държава трябва да може да се строят хубави паметници на световни величия като: Хитлер, Наполеон, Сталин, Рузвел, Чърчил и много други диктатори. Но имаме много велики исторически личности който заслужават много повече да имат паметници.
 6. 2020.09.29 | 17:29
  Трябва да го бутнат. Комунягите осраха навсякъде с паметници на руснаци. Във всеки град Альоша - на най-високото място се размахва калашник над главите на гражданите.
 7. 2020.09.29 | 16:21
  това чудо трябва да го взривят ,а не да го възстановяват
  1. 2020.09.29 | 16:49
   Е, мавзолея го взривиха.Не знам на колко човека им стана хубаво, но туризмът със сигурност загуби.Историята си е история, не трябва да се прекроява според конюнктурата на момента, както и паметниците на отминалите исторически епохи.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябваше ли повече интелектуалци да подкрепят протестите?

Трябваше ли повече интелектуалци да подкрепят протестите?

Избрано от Интернет