Орбиталният телескоп "Хеопс" за пръв път изучи свойствата на свръхгореща екзопланета

  • 28 септември 2020 15:13

  • 1118
  • 0
Орбиталният телескоп "Хеопс" за пръв път изучи свойствата на свръхгореща екзопланета
© Pixabay

Европейската орбитална обсерватория "Хеопс" получи първите научни данни, като измери радиуса и температурата на газовия гигант WASP-189b, една от най-горещите екзопланети, чиято атмосфера се нагрява до 3 161 градуса по Целзий, предаде ТАСС.

"Нашите изследвания установиха, че температурата на планетата WASP-189b доближава 3,2 хиляди градуса, което я поставя в категорията на "свръхгорещите Юпитери". Това я прави един от най-екстремалните светове, известни на човечеството. При такива температури се разтопява и изпарява дори и желязото", изтъкна Моника Лендъл, старши-научен сътрудник в университета в Женева, предава БТА.

Отложиха изстрелването на телескопа "Хеопс" от космодрума в Куру

Европейският телескоп "Хеопс" е специализиран в наблюдението на едни от най-неизучените екзопланети - "суперземите" и "горещите Нептуни". Така учените нарекоха световете, чиито размери са значително по-големи от тези на Земята, но отстъпват на Юпитер и Сатурн. Физическите свойства и обликът на тези планети, както и плътността на заселването им в галактиката, засега остават загадка за планетолозите.

Орбиталният телескоп "Хеопс", в чието създаване участваха Нобеловите лауреати Дидие Кело и Мишел Майор, беше изведен в орбита през месец декември 2019 година, където ще функционира минимум 3,5 години. Неговата главна цел ще бъде точното измерване на радиусите на големите планети, кръжащи около ярки звезди, а също така откриването на трудно наблюдаеми екзосветове, незабележими за други телескопи.

Novini.bg
1118 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини