Парад събра повече от 100 ретро возила в Русе

Повече от 100 возила се включиха в парада на ретро автомобили и мотоциклети, който се организира днес в Парка на младежта в Русе.

"Имаме гости от всички краища на страната, а от Румъния участват повече от 20 колекционери на ретро автомобили. В парата има също мотоциклети и кемпери", обясни Ели Минкова от общинската фондация "Русе - град на свободния дух", която е един от организаторите на събитието, предаде БТА.

Москвич 401 обра овациите на ретро парада в Хасково

Автомобилите, които могат да се видят, са от почти всички по-известни марки. Най-старите са от 1927 година. Един от тях е "Mercedes Benz 350 Pullman". Двигателят му е с шест цилиндъра с карбуратор. "Моторът му е 2000 куб. см и е 38 конски сили", обяснява собственикът на возилото Валентин Василев от русенското село Николово.

Колата е регистрирана за първи път в България през 1942 година. Била е собственост на петролен магнат с бизнес у нас. През 2000 г. бащата на Николай Василев я купува и реставрира.

"Автомобилът се движи. Вдига около 70 км/час, но с огромни вибрации. Пристигнах с него от село Николово, което е на петнайсетина километра от Русе. Освен по паради ходя по балове и сватби. Наскоро участвах с него и във фестивала на сливата в Троян. Колата няма бензиномер. Не знам колко гори, отварям капачката и наливам - кефът цена няма", казва Василев, който по професия е автобояджия.

Мъжът обяснява, че има още няколко стари автомобила, като това за него е голяма страст. Програмата на парада предвижда конкурс с много награди, а победителите ще бъдат избрани от експертно жури. Чрез жребий ще бъде определен и зрител, който ще се повози в превозното средство, което е фаворит на публиката.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Любопитно

още

Анкета

Настроихте ли се на есенна вълна?

Настроихте ли се на есенна вълна?

Избрано от Интернет