В продължение на един месец художници ще претворяват пространството пред НДК

  • 24 септември 2020 10:21

  • 373
  • 0
В продължение на един месец художници ще претворяват пространството пред НДК
© Булфото (архив)

В продължение на месец няколко художници ще претворят пространството пред Националния дворец на културата в зона за изкуство, съобщиха инициаторите от фондация "Мусиз". Първият обект на този проект са пилоните на НДК.

Правдолюб Иванов е първият участник в проекта с идеята "Свободни знамена" - прозрачни, лишени от символика и хералдика флагове, разказват от екипа му. Авторът допълва, че това е своеобразно продължение и контрапункт на друга негова работа - "Територии" (1995) - знамена сковани от изсъхнала пръст. Идеята е реализирана две години по-късно, през 1997.

Цялостният контекст на Балканите и света се е променил корeнно от началото на 90-те години и това поставя различни концептуални рамки и ново поле за интерпретации на тези работи, коментира Иванов. Инсталацията "Свободни знамена" е модифицирана като материал, за да запази своята лекота и прозрачност въпреки гигантския размер, и излиза за първи път извън затворените изложбени зали, като придобива монументален публичен мащаб, за какъвто само съм мечтал, допълва той.

Празните правоъгълници, издигнати от трите гигантски пилона и носени от вятъра, очакват да бъдат запълнени от любопитството и фантазията на минувачите и гостите на НДК, обобщава художникът.Той е роден в Пловдив, но живее и работи в София. Преподавател е в Националната художествена академия. Участва в много международни изложби.

Проектът "Форми, изкуство в публична среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община, програма "Европа" (2020) от фондация "Мусиз", в партньорство с Австрийско посолство и НДК.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини