Учени: Викингите не са били толкова руси

  • 17 септември 2020 19:46

  • 2000
  • 2
Учени: Викингите не са били толкова руси
© Pixabay

Учени от университета на Копенхаген установиха, че генетичното наследство на викингите е било много по-разнородно и те надали са били само руси и едри, съобщи АФП.

В статията си в сп. "Нейчър" учените подчертават "генетичната разнородност на Скандинавия и факта, че хората от времето на викингите на са били само скандинавци" от генетична гледна точка, предава БТА.

Викингите в Гренландия са изчезнали заради свръхулова на моржове

"В Скандинавия от времето на викингите е имало повече тъмнокоси хора, отколкото сега" - каза пред АФП Ашот Маргарян, един от авторите на изследването. Макар и русите да са прeобладавали, е имало много, дошли от Южна и Източна Европа.

Учените са секвенирали генома от 442 парчета кости от цяла Европа от епохата на викингите - от 8-и до 12-и век. Така са установили, че по това време е имало значимо кръстосване на хората в южната част на полуострова заради търговия и робство.

Според техните данни предшествениците на норвежците са стигнали до Ирландия, Исландия и Гренландия, на шведите до балтийските държави, а на датчаните - до Шотландия и Англия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2000 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.09.21 | 19:37

2
И русите са отшли в Армения, може би?! Що за глупости. Не може преди да са били черни, а сега руси. Арменски шашарми...
:) Ха-ха :)

2020.09.17 | 21:26

1
През 2080 г. даже ще са неразличими от днешните сенегалци.

Добави коментар

Водещи новини