Живи ларви на най-дългия бръмбар в света могат да се водят в Природонаучния музей в Пловдив

  • 14 септември 2020 10:40

  • 537
  • 1
Живи ларви на най-дългия бръмбар в света могат да се водят в Природонаучния музей в Пловдив
©

В Регионалния природонаучен музей - Пловдив започна отглеждане на ларви на тропически бръмбари.

Посетителите на музея в момента имат възможност да ги видят в начален стадий, а през двугодишния цикъл на развитие на бръмбарите ще могат да проследят впечатляващите промени, които се случват с тях. Това съобщиха от пресцентъра на музея.

Това са бръмбарите голиат и херкулес, които преминават през 3 фази на метаморфоза докато на бял свят излезе възрастното насекомо. В зависимост от условията - климат и хранителна база различните стадии могат да продължат по-дълго или по-кратко време.

Херкулес е най-дългият бръмбар в света и най-големият в Америка - възрастните мъжки заедно с издължените като щипка рога могат да достигнат до 17 см. Името на това забележително насекомо символизира неговата сила - бръмбарите са способни да повдигнат до 850 пъти собствената си маса, което би означавало човек да повдигне около 65 тона.

Бръмбарът голиат е най-голямото твърдокрило, обитаващо територията на африканския континент, имагото на мъжките екземпляри достига до 11 см. Подобно на херкулес в Америка, бръмбарът голиат обитава тропическите джунгли на Африка, където ларвите се хранят с мъртва дървесина и листна маса, а възрастните с растителни сокове и плодове.

Последвайте канала на

Novini.bg
537 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
DedoPop

2020.09.14 | 12:40

1
Vodiat ili Vidiat?

Добави коментар

Водещи новини