Над 70 деца се включиха в отбелязването на Международния ден на лешояда в Сливен

Над 70 деца са се включили в празника, посветен на Международния ден на лешояда в Сливен, съобщиха от Природен парк "Сините камъни", организатори на събитието.

В двора на дирекцията на Природния парк децата с шаблони, спрейове и маркери са рисували лешояди върху тениски, оцветявали са изображения на птици. Те са играли тематични игри, които ги запознават с живота на защитени видове птици, гледали филми за лешоядите в административната сграда, при спазване на епидемиологичните мерки срещу коронавируса.

Разследва се смъртта на египетски лешояд в Източните Родопи

Кулминацията на празника била наблюдението на лешоядите, обитаващи волиерата в м. "Каракютюк" в Сливенската планина, на територията на Природния парк. Организаторите са раздали зрителни тръби и бинокли и разказвали за лешоядите. Всички присъстващи са получили рекламни материали - стикери, плакати, значки и шапки.

Международният ден на лешоядите се отбелязва всяка първа събота на месец септември и има за цел да повиши информираността на широката общественост относно проблемите и нуждата от опазването им. Като неуморни санитари в природата лешоядите са почитани от хората още от дълбока древност, а днес са на път да изчезнат от лицето на Земята.

Организатори на празника са НПО "Зелени Балкани" и ДПП "Сините камъни".
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Настроихте ли се на есенна вълна?

Настроихте ли се на есенна вълна?

Избрано от Интернет