-
06 август 2020 17:42
- 846
- 0
Тази година Панаирът на солта няма да се състои на Атанасовското езеро, а ще е част от новия бургаски фестивал Local fest в морската градина в града. Това съобщиха от Българската фондация "Биоразнообразие".
Екипът на LIFE проектa "Лагуната на живота" ще се включи в новия бургаски фестивал, където в атмосфера на харесвана музика, артисти, вкусна храна и напитки ще представи различните "лица" на солта от Атанасовското езеро.
В шатрата на проекта ще могат да се открият всички видове сол от езерото, както и сувенири, свързани с него и с типичните му характеристики.
На 7 август, в 18.00 ч., ще има кулинарна работилница, в която ще изследват различните вкусове на солта.
Снимка: Спас Узунов
Ателието е част от дейностите по проекта #ТвоятаХрана за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата.
В кулинарната работилница ще бъдат представени както добре познати, така и неочаквани приложения на солта в кухнята.
Работилницата е безплатна, но местата са ограничени до 20, така че се налага предварително записване на адрес:фhttps://forms.gle/Miym32tUdEFsFops8.
Инициативата "Твоята храна" насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социалните, икономическите аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това.
Разпространява знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата чрез информационни материали, интерактивни занимания и игри.
Проектът се изпълнява от фондацията "Биоселена" и е съфинансиран от Европейския съюз.
Освен това на Панаира на солта ще има занимания за деца със сол, дегустация на различните й видове, както и прожекция на иранската кулинарна комедия "Пастаряни" /7 август/ и филма на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио "Средиземноморие" /8 август/.
Соленото Атанасовско езеро край Бургас е добър пример за симбиозата между човека и природата. Превърнато в началото на миналия век в промишлена зона за добив на сол, днес езерото е ценна защитена територия, която има не само икономическа, но и висока екологична, социална и културна стойност.
Езерото е единственото място в България, където се произвежда българска сол за нашата трапеза. Интересно е, че развитието на традиционния солодобив е гаранция за съхраняването на Атанасовското езеро като ценна природна територия. Процесът на солодобив там е много сложен и бавен, и зависи изцяло от прищевките на времето. Морската вода се трансформира в кристали сол за около четири месеца и "бялата жътва", или нейното събиране, започва в началото на август.
Последвайте канала на
Свързани новини
Сираков: Темата в Левски сега е "надграждане" - ще се опитаме да намерим най-добрия треньор
Годината на Локомотив (Пловдив) - обзорът на Sportal.bg
Ботев се разплати с треньорите в ДЮШ, но не и с представителния отбор
"Въпроси и отговори" с Годуин Коялипу
Божидар Искренов написа книга, "Без обувки" разказва неговата история
ЦСКА - София иска три милиона евро за Червения терминатор
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Минималната заплата става 1077 лв. от януари, въпреки че бюджет за 2025 година няма
24 декември 202412:41
Новата социологическа агенция на Първан Симеонов: 76% от българите искат редовен кабинет
24 декември 202411:36
Патриарх Даниил: Нека Рождество Христово бъде началото на дълбока благодатна промяна в начина ни на мислене и живот
24 декември 202413:13
Как една исландка посреща Коледа и Нова година в едно монтанско село
24 декември 202412:31
Колко харчим, за да прекараме едни топли и уютни коледни празници
24 декември 202412:30
Евакуираха четирима души при пожар в къща в благоевградското село Габрово
24 декември 202412:20
Руски товарен кораб потъна след експлозия в Средиземно море
24 декември 202411:33
След падането на Асад - над 25 000 сирийски бежанци са се завърнали по домовете си от Турция
24 декември 202412:08
С какво време идва Коледа
24 декември 202412:20