-
06 август 2020 17:42
- 841
- 0
Тази година Панаирът на солта няма да се състои на Атанасовското езеро, а ще е част от новия бургаски фестивал Local fest в морската градина в града. Това съобщиха от Българската фондация "Биоразнообразие".
Екипът на LIFE проектa "Лагуната на живота" ще се включи в новия бургаски фестивал, където в атмосфера на харесвана музика, артисти, вкусна храна и напитки ще представи различните "лица" на солта от Атанасовското езеро.
В шатрата на проекта ще могат да се открият всички видове сол от езерото, както и сувенири, свързани с него и с типичните му характеристики.
На 7 август, в 18.00 ч., ще има кулинарна работилница, в която ще изследват различните вкусове на солта.
Снимка: Спас Узунов
Ателието е част от дейностите по проекта #ТвоятаХрана за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата.
В кулинарната работилница ще бъдат представени както добре познати, така и неочаквани приложения на солта в кухнята.
Работилницата е безплатна, но местата са ограничени до 20, така че се налага предварително записване на адрес:фhttps://forms.gle/Miym32tUdEFsFops8.
Инициативата "Твоята храна" насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социалните, икономическите аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това.
Разпространява знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата чрез информационни материали, интерактивни занимания и игри.
Проектът се изпълнява от фондацията "Биоселена" и е съфинансиран от Европейския съюз.
Освен това на Панаира на солта ще има занимания за деца със сол, дегустация на различните й видове, както и прожекция на иранската кулинарна комедия "Пастаряни" /7 август/ и филма на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио "Средиземноморие" /8 август/.
Соленото Атанасовско езеро край Бургас е добър пример за симбиозата между човека и природата. Превърнато в началото на миналия век в промишлена зона за добив на сол, днес езерото е ценна защитена територия, която има не само икономическа, но и висока екологична, социална и културна стойност.
Езерото е единственото място в България, където се произвежда българска сол за нашата трапеза. Интересно е, че развитието на традиционния солодобив е гаранция за съхраняването на Атанасовското езеро като ценна природна територия. Процесът на солодобив там е много сложен и бавен, и зависи изцяло от прищевките на времето. Морската вода се трансформира в кристали сол за около четири месеца и "бялата жътва", или нейното събиране, започва в началото на август.
Последвайте канала на
Свързани новини
Ахмед Ахмедов "скъса" мрежата на Хебър
България се натресе на тим с куп играчи от Висшата лига за влизане в дивизия "В" на Лигата на нациите
Жребият в Лигата на нациите определи: ще има повторение на последните два изцяло европейски финала на световни първенства
България не успя да преодолее Черна гора, следва челен сблъсък в Ботевград
Станислав Генчев: Бяха тежки дни!
Илиан Илиев: Ирландците не бяха моят най-предпочитан противник
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Борисов би 6 часа път, за да почерпи на банкет в Дулово: говори за Шенген и се самопромотира като евентуален премиер
22 ноември 202419:17
Божидар Божанов (ДБ): С ПП имаме различни оценки на рисковете
22 ноември 202421:26
Калин Стоянов: Определени хора могат да бъдат определени като политически лицемери - това лъсна
22 ноември 202421:31
Тошко Йорданов: Кандидатурата на Силви Кирилов е спасителен пояс не само за българското общество, но и за парламентаризма
22 ноември 202421:47
Елена Поптодорова не вярва нещо да се обърка по пътя ни към Шенген
22 ноември 202420:25
Водещите новини! От март 2025 г. България ще влезе в Шенген? Кремъл: Изстрелването на хиперзвукова ракета е предупреждение към Запада (и още…)
22 ноември 202419:08
Путин разпореди серийно производство на ракетите „Орешник“
22 ноември 202419:38
Зеленски: Светът трябва да даде сериозен отговор на Путин
22 ноември 202422:50
Директорът на ЦЕРН д-р Фабиола Джаноти: Без науката - не можем да спасим света
22 ноември 202422:05