-
06 август 2020 17:42
- 834
- 0
Тази година Панаирът на солта няма да се състои на Атанасовското езеро, а ще е част от новия бургаски фестивал Local fest в морската градина в града. Това съобщиха от Българската фондация "Биоразнообразие".
Екипът на LIFE проектa "Лагуната на живота" ще се включи в новия бургаски фестивал, където в атмосфера на харесвана музика, артисти, вкусна храна и напитки ще представи различните "лица" на солта от Атанасовското езеро.
В шатрата на проекта ще могат да се открият всички видове сол от езерото, както и сувенири, свързани с него и с типичните му характеристики.
На 7 август, в 18.00 ч., ще има кулинарна работилница, в която ще изследват различните вкусове на солта.
Снимка: Спас Узунов
Ателието е част от дейностите по проекта #ТвоятаХрана за намаляване на хранителните отпадъци от домакинствата.
В кулинарната работилница ще бъдат представени както добре познати, така и неочаквани приложения на солта в кухнята.
Работилницата е безплатна, но местата са ограничени до 20, така че се налага предварително записване на адрес:фhttps://forms.gle/Miym32tUdEFsFops8.
Инициативата "Твоята храна" насочва общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци и екологичните, социалните, икономическите аспекти на локално и глобално ниво, свързани с това.
Разпространява знания и умения за намаляване на разхищението на храна в домакинствата чрез информационни материали, интерактивни занимания и игри.
Проектът се изпълнява от фондацията "Биоселена" и е съфинансиран от Европейския съюз.
Освен това на Панаира на солта ще има занимания за деца със сол, дегустация на различните й видове, както и прожекция на иранската кулинарна комедия "Пастаряни" /7 август/ и филма на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио "Средиземноморие" /8 август/.
Соленото Атанасовско езеро край Бургас е добър пример за симбиозата между човека и природата. Превърнато в началото на миналия век в промишлена зона за добив на сол, днес езерото е ценна защитена територия, която има не само икономическа, но и висока екологична, социална и културна стойност.
Езерото е единственото място в България, където се произвежда българска сол за нашата трапеза. Интересно е, че развитието на традиционния солодобив е гаранция за съхраняването на Атанасовското езеро като ценна природна територия. Процесът на солодобив там е много сложен и бавен, и зависи изцяло от прищевките на времето. Морската вода се трансформира в кристали сол за около четири месеца и "бялата жътва", или нейното събиране, започва в началото на август.
Последвайте канала на
Свързани новини
Ливърпул остана далеч от обрат, Аталанта е на полуфиналите
Рома зашемети Милан с ранни голове и го изхвърли от ЛЕ, макар и с човек по-малко
Байер се измъкна в Лондон, запазвайки рекордната си серия и мечтите си за требъл
Продължения, дузпи и оспорвани мачове до последния сигнал в четвъртфиналите от ЛК
Сериозни глоби за ЦСКА - София и Ботев (Пд), БФС прибра над 18 000 лева от вчерашния мач
Отборите с аванс от първия мач продължиха напред в Лига Европа
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Румен Христов: Имаме опасения към служебния външен министър
18 април 202419:44
Атанас Зафиров (БСП): Главчев ще бъде изцяло под контрола на ГЕРБ
18 април 202420:17
Експерт към ЕК: От чакане по границите за 1 година България губи 303 милиона лева в бюджета
18 април 202418:51
Водещите новини! Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста. Еврокомисар: България е готова за сухопътен Шенген (и още…)
18 април 202419:15
Деца от Пловдив са с коклюш, тийнейджър от Първомай - с марсилска треска
18 април 202419:26
Хипермаркетите в Одрин обявиха супер промоции
18 април 202421:07
Арест в Полша по подозрения в заговор за атентат срещу Зеленски
18 април 202422:39
Иран: При нападението срещу Израел използвахме по-стари и по-слаби оръжия
18 април 202420:50
Кости на гигантско животно изплуваха на плаж
18 април 202421:29