Глобалното затопляне е увеличило 600 пъти опасността от гореща вълна в Сибир

16 юли 2020 11:10

Глобалното затопляне е увеличило 600 пъти опасността от гореща вълна в Сибир
©
517 1

Глобалното затопляне е увеличило поне 600 пъти опасността от гореща вълна в Сибир тази година, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Учени от Великобритания, Русия, Франция, Нидерландия, Германия и Швейцария установиха, че парниковите газове са увеличи вероятността за продължителен период с необичайно високи температури от 600 до няколко десетки хиляди пъти. Предварителните резултати от изследването все още не са преминали през независима оценка. Те обхващат период от януари до юни тази година, включително и деня, в който в Арктика бе отчетена температура от 38 градуса по Целзий, предава БТА.

Изследователите са използвали 70 климатични модела с хиляди сложни симулации и са сравнили настоящите условия с тези в свят, в който няма допълнително затопляне от човешка дейност, свързана с изгаряне на въглища, петрол и природен газ. Получените данни сочат, че без климатичните промени гореща вълна в Сибир би настъпила веднъж на 80 000 години и на практика "би била невъзможна без човешкото въздействие", каза ръководителят на изследването Андрю Чаварела от британската метеорологична служба.

Антарктическите пингвини печелят от глобалното затопляне

Учените са анализирали средните температури в Сибир през първите шест месеца на годината, които са с около 9 градуса по-високи от обичайните и пика от 38 градуса, отчетен в гр. Верхоянск през юни. Всичко това не би било възможно без парниковите газове, възникнали в резултат на човешката дейност, казва Чаварела.

"Случващото се в Сибир се отличава от всичките ни изследвания на климатичните промени", казва Фридeрикe Ото, и.д. директор на института за промени в околната среда в университета Оксфорд. "Определено това е най-силният сигнал, на който сме се натъквали досега в изследванията си", добавя тя.

"Остава ни малко време за стабилизиране на климата на нивата от Парижкото споразумение за климата", добавя Сара Кю от метеорологичния институт на Нидерландия.

Масовото изчезване на видове преди 450 млн. години може да се дължи на глобално затопляне

Novini.bg
517 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
виновните -

2020.07.16 | 17:41

1
екоминистерствата по света

Добави коментар

Водещи новини