Учени обясниха "странната асиметрия" на далечната страна на Луната

  • 26 юни 2020 11:12

  • 911
  • 0
Учени обясниха "странната асиметрия" на далечната страна на Луната
© Pixabay

Международен екип от учени даде обяснение за "странната асиметрия" на далечната страна на Луната, която е с различен състав от обърнатата към Земята, съобщи Фокс нюз. 

Когато са направени първите снимки на далечната страна на Луната преди десетилетия, специалистите осъзнават, че тя почти няма морета - тъмни райони. Там те са само 1 процент от повърхността, при 31 процентa на близката до нас страна.

Специалистите установиха, че това се дължи на неравномерното разпределяне на радиоактивни елементи след сблъсъка, формирал естествения ни спътник. Макар и образуването на Луната още да е загадка, повечето експерти подкрепят хипотезата, че тя се е формирала от сблъсък на обект с големината на Марс с протоземята.

НАСА избра компания за доставяне на роувъра "Вайпър" на Луната

"Заради относителната липса на ерозионни процеси, повърхността на Луната пази данни за геоложки събития от ранната история на Слънчевата система - пише в съобщение за изследването един от съавторите Матийо Ланьовил. - По-специално, в райони на близката страна на Луната има концентрации от радиоактивни елементи като уран и торий, каквито няма на други места по нея. Разбирането на произхода им може да обясни ранните етапи от образуването на Луната и като следствие условията на ранната Земя".

В изследването са участвали учени от Токийския технологичен институт, университета на Флорида, от институцията "Карнеги", университета Тоусън, космическия център "Джонсън" на НАСА, университета на Ню Мексико, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
911 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини