Специалисти картографираха 1/5 от океанското дъно

  • 21 юни 2020 15:58

  • 763
  • 0
Специалисти картографираха 1/5 от океанското дъно
© Pixabay

Плановете да бъде картографирано цялото океанско дъно до 2030 г. се изпълняват, въпреки предизвикателствата от пандемията от COVID-19, като досега е обхваната една пета от него, предаде Ройтерс.

Топографията на океанското дъно е по-слабо изучена от повърхността на Марс, Меркурий или Венера. Картографирането на дълбочината и релефа му ще помогне да бъде разбрано въздействието на океаните върху климата. Изследването ще бъде използвано също, за да бъдат изучени морските екосистеми.

Американски учени картографираха океанското дъно

Проектът "Морско дъно 2030" цели да обедини цялата налична батиметрична информация в изчерпателна карта. През миналата година картографираните зони са се увеличили от 15 процента до 19 процента при само шест процента, когато започва инициативата през 2017 г.

"През следващата година очакваме да съберем подобно количество данни" - каза директорът на проекта Джейми Макмайкъл Филипс във връзка със Световния ден на хидрографията, който се отбелязва днес.

Подаваните от правителствата, научните среди и търговски източници данни се обработват от експерти в различни регионални центрове по света. Инициативата струва от 3 до 5 милиарда долара.

Некартографирани са около 293 милиона квадратни километра океанско дъно.

Проектът се изпълнява съвместно от Японската фондация и GEBCO - неправителствена асоциация от експерти, занимаваща се с картографиране на океанското дъно, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
763 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини