Поставиха под закрила 1690 декара вековни гори в Община Кюстендил

  • 05 юни 2020 16:28

  • 681
  • 0
Поставиха под закрила 1690 декара вековни гори в Община Кюстендил
© Pixabay

Поставиха под закрила 1690 декара общински вековни гори, чрез определянето им със статут „гори във фаза на старост“. Те се намират в землището на кюстендилските села Дождевица, Жиленци и Гюешево, съобщиха от общинската администрация в Кюстендил.

Районът е част от зоните на Натура 2000, а предложението е направено от Сдружение „WWF – Световен фонд за дивата природата, Дунавско-карпатска програма България“ след теренно проучване през периода 2017-2019 г.

WWF проучиха запазена вековна гора в близост до София (снимки)

Най-старите гори са с определена възраст от 170 години. В защитените територии не се допуска лесовъдна намеса и добив на дървесина, предупреждават още от общинската администрация.

„Тези гори са важни за опазването на водите, предотвратяват ерозията и наводненията, пречистват въздуха и обогатяват почвите, поради което имат огромно значение за хората и за поддържането на среда на живот в условията на климатични промени.

За да продължат да предоставят тези жизненоважни екосистемни услуги обаче е необходимо да се предприемат спешни мерки за тяхното опазване“, посочват и от Сдружение „Световен фонд на живата природа“.

Novini.bg
681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини