Роскомос, НАСА и още космически ведомства обсъждат изучаването на Луната

  • 05 юни 2020 10:39

  • 304
  • 0
Роскомос, НАСА и още космически ведомства обсъждат изучаването на Луната
© Pixabay

Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин и ръководителите на космическите ведомства на САЩ, Европа, Канада и Япония ще обсъдят на 9 юни изучаването на Луната с видеоконферентна връзка, предаде ТАСС.

По молба на ръководителя на НАСА Джим Брайдънстайн в хода на преговорите ще бъде повдигнат въпросът за приноса на отделните страни в реализацията на американската лунна програма "Артемис" /Артемида/. Участниците ще обсъдят също сътрудничеството в рамките на Международната космическа станция, предава БТА.

Белият дом подготвя международно споразумение за експлоатиране на ресурсите на Луната

От своя страна Рогозин ще информира събеседниците си за изпитанията на новите космически модули за орбиталната станция и работата над новия руски пилотиран кораб "Орел".

По-рано НАСА представи основните принципи, на които ще се основава международните договорености за усвояване на Луната. В "Договор Артемис" се предвижда сключването на двустранни споразумения между САЩ и страните-партньорки. Сред изброените принципи фигурират добивът на ресурси от Луната и създаването на зони за сигурност при усвояването й.

Русия разработва собствена лунна програма, която ще стартира с изпращането на автоматични мисии. След това се планират пилотирани спускаеми полети на Луната, а в по-далечна перспектива, изграждането на Южния й полюс на посещаема руска база.

НАСА представи основните положения от международно споразумение за експлоатиране на ресурсите на Луната

Последвайте канала на

Novini.bg
304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини