Алпака помага на шведски учени в проект за COVID-ваксина

  • 04 юни 2020 20:51

  • 1106
  • 0
Алпака помага на шведски учени в проект за COVID-ваксина
© Pixabay

Учени в Швеция се надяват алпаката Тайсън да им помогне да разработят ваксина срещу новия коронавирус.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32577

След като инжектирали Тайсън с вирусни протеини в Германия, учените от института "Каролинска" са изолирали миниатюрни антитела, наречени нанотела от кръвта му, които се свързват със същата част от вируса, като човешките и могат да блокират инфекцията, посочва Ройтерс.

Учените се надяват, че това може да е основата на лечение срещу COVID-19 или на евентуална ваксина, макар и работата още да е в много начален етап.

Ламите и другите животни от семейството на камилите, както и акулите, произвеждат нанотела, които са много по-малки от антителата. Затова с тях се работи по-лесно.

Ваксината обаче още е в далечна перспектива. Предстоят изследвания ин виво, може би с мишки или хамстери, а каква ще е следващата стъпка учените още не могат да кажат.

"Знаем, че тези антитела са насочени към същата част от вируса, която е важна. По принцип би трябвало да сработи и при хората, но това е много сложна система", обяснява ръководителят на екипа Джералд Макинърни.

ООН призова за ваксина срещу коронавируса, достъпна за всички

Що се отнася до Тайсън, той е свършил работата си. Вече е на 12 години и сигурно ще го пенсионират и ще живее във фермата си в Германия.

Алпака̀та (Vicugna pacos) е домашно чифтокопитно животно, произлязло от викунята. Отглежда се във високите части на Андите, на територията на Еквадор, Перу, Чили, Аржентина и Боливия.

Смята се, че алпаката е опитомена от индианците в Перу. Най-много се цени нейната вълна, която е по-лека от овчата и има над 20 естествени оттенъка, отбелязва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини