Китайска експедиция измерва точната височина на връх Еверест

  • 27 май 2020 14:09

  • 1133
  • 0
Китайска експедиция измерва точната височина на връх Еверест
© Pixabay

Китайски алпинисти изкачиха Еверест, за да измерят точната височина на най-високия връх в света, съобщи Асошиейтед прес.

На върха са се изкачили осем души, за да инсталират специално геодезическо оборудване и антена за глобална навигационна спътникова система.

Възможно е това да е единствената група, която покорява върха тази година.

Както Китай, така и Непал отмениха пролетния сезон за изкачване на върха, за да предотвратят разпространението на новия коронавирус сред експедициите. Обикновено алпинистите и помощният персонал живеят седмици наред в препълнени базови лагери с недостатъчен достъп до медицинска помощ.

Китайска експедиция поема към Еверест следващата седмица

Експедицията на китайското министерство на природните ресурси се състои от 53-ма души. Те правят измервания от началото на март. За тях се използват и спътниците Бейду. Целта е да бъдат определени не само височината на Еверест, но и природните ресурси в планината. Събират се също данни за дебелината на снега, времето и скоростта на вятъра, за наблюдение на ледниците и екологична защита.

Отново ще измерват Еверест

Китай е правил шест задълбочени измервания в планината от 1949 г. Височината на върха е отчетена като 8848,13 м през 1975 г. и 8844,43 м. през 2005 г.

Novini.bg
1133 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини