Земните пчели подлъгвали растенията да цъфтят по-рано

  • 23 май 2020 12:51

  • 1534
  • 1
Земните пчели подлъгвали растенията да цъфтят по-рано
© Pixabay

Умните земни пчели, които са се събудили по-рано от хибернация заради топлата пролет, подлъгват растенията да цъфнат по-рано, изгризвайки малки части от листата им, пише в. "Дейли мейл", съобщава БНР.

Д-р Марк Мешер от университета в Цюрих установи, че когато тези насекоми се пробудят по-рано от зимен сън, а това често им се случва поради глобалното климатично затопляне, те се оказват в недостиг на полени. Тогава умните инсекти нарочно нараняват листата на растенията, на които им е рано да цъфтят. Тази стратегия действа безотказно според направените наблюдения. Нахапаните листа стимулират преждевременния цъфтеж от две седмици до цял месец преди обичайното.

Още не е известно каква е причинно-следствената връзка между нараняванията на листата и цъфтежа. Но резултатът е факт, коментира д-р Мешер. По неговите думи растенията имат механизъм да цъфтят по-рано, изправени пред засушаване или патогенна инфекция. Явно гризането на листата по някакъв начин отключва същата реакция и в процеса на еволюцията пчелите са се научили да се възползва от тази "измама"."В този случай изглежда наблюдаваме от страна на растенията краткосрочна стратегия за възпроизводство, когато дългосрочните перспективи за оцеляване са застрашени", коментира швейцарският учен.

По неговите думи е налице негласна симбиоза, при която насекомите се възползват от по-ранния хранителен ресурс, но и растенията са облагодетелствани, тъй като са сигурни,че ще разполагат с нужните им опрашители.

 

Резистентни към топлината водорасли могат да защитят коралите от избелване

Последвайте канала на

Novini.bg
1534 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.05.23 | 14:19

1
Е бива ли така ...

Добави коментар

Водещи новини