Геномът на котешката трева разкрива защо билката побърква писаните

  • 17 май 2020 12:56

  • 1385
  • 0
Геномът на котешката трева разкрива защо билката побърква писаните
© Pixabay

Учени твърдят, че са разкрили тайната защо котешката трева (коча билка) кара писаните да пощръкляват, пише сп. "Сайънс адвансис".

Билката от семейството на ментата съдържа ензими, наречени иридоиди, които й помагат да се защитава от растителноядни животни. Изследователите са установили, че един конкретен иридоид, непеталактон, може да влуди котките.

За разлика от други видове растения от същото семейство, сред които босилек, риган, розмарин, маточина и мента, които с течение на времето губят способността си да произвеждат иридоиди, котешката трева запазва своята.

Домашните котки убиват към 300 милиона животни годишно в Австралия

"Открихме набор от необичайни ензими, които генерират молекули непеталактон. Тези ензими не се срещат в нито един сроден вид растения и са еволюирали по уникален начин при котешката трева", казва изследователят Бенджамин Лихман от университета на Йорк.

За целите на изследването специалистите са сравнили геномите на два вида котешка трева с близкородствено растение - исоп, което не произвежда иридоиди. Този подход е дал възможност на изследователите да разберат хронологията на събитията, довели до появата на непеталактон, допълва БТА.

Безсимптомни котки могат да заразят с коронавируса други котки

"Когато за пръв път видяхме геномната последователност, разбрахме, че важните гени, за които предположихме, че са активни при образуването на непеталактон, са един до друг в генома. Това ни позволи да разрешим проблема по-лесно", обяснява Лихман.

"Котешката трева е отличен модел за изучаване на тези процеси. Сега се опитваме да модифицираме химикалите, присъстващи в билката. Растенията непрекъснато развиват нова химия. С нашето проучване се надяваме да запечатаме моментни кадри от тази еволюция в действие", казва Сара О'Конър от изследователския екип от Института "Макс Планк" за химическа екология.

Последвайте канала на

Novini.bg
1385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини