В периода на пандемия и книгите в библиотеката минават през карантина

  • 27 април 2020 07:07

  • 478
  • 0
В периода на пандемия и книгите в библиотеката минават през карантина
© Pixabay

В периода на пандемия и книгите, върнати в библиотеката, минават през карантина, каза в интервю за БТА главният библиотекар на Регионална библиотека "П. Славейков" във Варна Даниела Канева.

По думите й в момента работата на колегите й е концентрирана най-вече върху дигитализирането на различни обекти от фондовете на културната институция.

Отбелязваме Световния ден на книгата

Според Канева кризата е върнала фокуса върху библиотеките като източници на проверена и достоверна информация. Позицията на Канева е, че четенето на книги не е самоцел, а отправна точка за личностно израстване и формиране на общество от активни и креативни граждани с критично мислене.

Тя казва, че въпреки развитието на електрониката, младите хора имат интерес към "книжните носители" и с гордост уточнява, че през миналата година Варненската библиотека е имал повече от 5 хиляди читатели под 18-годишна възраст.

Ако родителят или учителят покаже на младия човек пътя към библиотеката, то той сам намира какво може да прави в нея, защото това не е място, където получава команди, а разполага с възможността да демонстрира своя избор, смята Канева. По думите й това е малката стъпка, за да могат тийнейджърите да осъзнаят своя избор като зрели хора.

Последвайте канала на

БТА
478 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини