"Бепи Коломбо" се сбогува със Земята, отива към Меркурий

Космическият апарат "Бепи Коломбо" на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Япония днес се доближи максимално до Земята, за да се отблъсне и да се насочи към планетата Меркурий, съобщи Би Би Си.

Гравитацията на Земята не само насочва "Бепи Коломбо" към вътрешната Слънчева система, но и отнема от скоростта му, така че да не се движи прекалено бързо, когато достигне Меркурий през 2025 г.
Максималното доближаване на апарата беше на около 13 000 километра от нашата планета около 7,30 ч. българско време.

Той би трябвало да се е виждал на тъмното небе в южното полукълбо с малък телескоп или бинокъл, предаде БТА.

Американският космически кораб "Дракон" се скачи с МКС

ЕКА и японската космическа агенция ДЖАКСА нарекоха днешната маневра "здравей и довиждане".

"Това прелитане е много емоционално" - каза Йоханес Бенкоф, учен от проекта "Бепи Коломбо" в ЕКА. - Сега за последно можем да гледаме апарата от Земята, затова поканихме аматьори и професионалисти да го наблюдават, преди да се скрие".

Апаратът трябва да направи две подобни маневри край Венера и шест край Меркурий, преди да се позиционира.

Маневрата се наблюдава отблизо от центъра на ЕКА за управление на полетите в Дармщат като тест на спирачките, предаде ДПА. Траекторията на апарата е идеална и от екипа не се е очаквало да прави нищо, само да наблюдава. Специалистите са включили пробно няколко инструмента за калибриране, но не и основната камера. Двете по-малки са направили черно-бели снимки на Земята и Луната.

Това е първата мисия на ЕКА до Меркурий, най-близката планета до Слънцето. Тя беше изстреляна през октомври 2018 г. Състои се от два орбитиращи апарата - един европейски и един японски. Те ще изследват магнитното поле на Меркурий, повърхността му и слънчевия вятър.

На космическия апарат му предстои да преодолее разстояние от 8,5 милиарда километра на път за Меркурий. В близост до малката планета той ще се озове не по-рано от 5 декември 2025 година. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет