Финвали бяха заснети край бреговете на Франция

  • 09 април 2020 17:49

  • 1350
  • 1
Финвали бяха заснети край бреговете на Франция
© Getty Images

Китовете се забавляват, когато хората са далеч. Военноморски патрул засне двойка финвали в Средиземно море, близо до южното френско крайбрежие, съобщиха БТА и Асошиейтед прес.

Това е поредното доказателство за свободата, която изпитват дивите животни през последните седмици, когато хората се затвориха по домовете си заради пандемията от коронавируса.

Двойката бозайници от семейството на ивичестите китове е била засечена да играе във водите край брега на националния парк "Каланк" недалеч от Марсилия.

"Изключителна рядкост" е финвали да бъдат забелязвани толкова близо до брега във водите на парка, каза директорът на парка Дидие Ро. Обикновено те са далеч от брега, дълбоко в Средиземно море. Сега обаче вероятно са били привлечени заради липсата на корабоплаване, водни спортове и риболов, поясни той.

Китовете шепнат на малките си, за да не ги чуят косатките

"Липсата на човешка дейност означава, че китовете са далеч по-спокойни и уверени и преоткриват територии за игра, които са били изоставили заради морския трафик", каза Ро пред Асошиейтед прес.

"Ясно е, че изолацията на хората помага на природата и на биоразнообразието в преоткриването на естествените пространства", добавя Ро. "По време на изолация нищо не се случва, мъртвило е. И животните - финвали и всякакви други морски обитатели, очевидно преоткриват увереността и покоя и това им позволява да се доближат до брега', каза още той.

Финвалите са сред най-големите животни, достигат до 70 тона тегло и до 20 метра дължина.

Ро изрази надежда, че когато хората излязат от изолацията, ще оценяват в по-голяма степен биоразнообразието и ще проявяват повече уважение към животните. "Не бива да се задоволяваме с това 30-секундно видео", казва Ро. Според него "трябва да си кажем, че ако искаме да продължаваме да виждаме природата, трябва да се научим да я уважаваме".

Последвайте канала на

Novini.bg
1350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Човекът

2020.04.09 | 21:59

1
Е алчен и завистлив,не цени нищо,той е най лошото животно в природата.

Добави коментар

Водещи новини