Учени определят точната възраст на китовите акули чрез нов неподозиран метод

  • 09 април 2020 17:35

  • 776
  • 0
Учени определят точната възраст на китовите акули чрез нов неподозиран метод
© Pixabay

Китовите акули - най-големите риби в света с ключова роля в екотуризма, имат своите тайни. Една от тях е колко дълго живеят. Сега учени съобщават, че са открили как да изчисляват възрастта им, благодарение на тестовете на атомни бомби от времето на Студената война, предаде Ройтерс.

Чрез измерване на нивата на въглерод-14, естествено срещащ се радиоактивен елемент, който е и страничен продукт от ядрени експлозии, изследователите са определили, че отличителните ивици в хрущялните прешлени на акулите се формират годишно, подобно на растежните пръстени на дърветата, предава БТА.

Учените са запознати със съществуването на тези пръстени, както и че броят им се увеличава с напредването на възрастта на акулите. Досега обаче оставаше неясно дали те се появяват годишно или на всеки шест месеца.

Фотограф засне единствената в света розова манта

За целите на изследването специалистите са сравнили нивата на въглерод-14 в хрущялните пръстени с данни за колебанията в глобалното присъствие на радиоактивния елемент по време на ядрените изпитания през 50-те и 60-те години на миналия век.

"Тези повишени нива на въглерод-14 първо насищат атмосферата, след това океаните и чрез хранителната верига попадат в животните, генерирайки натрупването им в структури като хрущялните прешлени на китовите акули", обяснява Джойс Онг, ръководител на изследването от университета Рътгърс в Ню Джърси в публикация в сп. "Frontiers in Marine Science".

Учените вече разполагат със средство за изчисляване на възрастта на китовите акули - ключов показател за опазването на застрашените гиганти, отчитайки, че един пръстен се равнява на една година.

Специалистите са тествали нивата на въглерод-14 в мъртви екземпляри, чиито останки се съхраняват в лаборатории. Най-старият изследван екземпляр е живял 50 години, като специалистите допускат, че продължителността на живота на китовите акули може да достигне до 100 години.

Последвайте канала на

Novini.bg
776 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини