НАСА продължава подготовката за пилотирани мисии до Луната и Марс

  • 03 април 2020 12:34

  • 611
  • 1
НАСА продължава подготовката за пилотирани мисии до Луната и Марс
© Pixabay

Въпреки пандемията от новия коронавирус НАСА ще продължи да се подготвя за пилотирани мисии до Луната и Марс по програмата "Артемида", предаде ДПА, позовавайки се на директора на космическото управление Джим Брайдънстайн, съобщава БТА.

"Мисията на НАСА продължава. Горди сме да споделим виждането си за усвояване на Луната след 2024 г. и как "Артемида" ни подготвя за Марс", пише Брайдънстайн в Туитър.

НАСА оповести през пролетта на 2019 г., че новата й програма за усвояване на Луната ще носи името на богинята Артемида - сестра-близначка на Аполон, "кръстника" на мисиите "Аполо". Програмата ще протече на три етапа. На последния от тях НАСА планира връщането на астронавти и изпращането на първата жена на Луната през 2024 г. и отправянето им към Марс в средата на 30-те години на настоящия век.

Астронавт от НАСА дава съвети как да преживеем социалната изолация

"След 20 години на непрекъснато пребиваване в нискоземна орбита, вече сме готови за следващото голямо предизвикателство в изследването на космоса - постоянно присъствие на и около Луната. През идните години "Артемида" ще бъде наша пътеводна звезда, докато работим за още по-задълбочено изследване на естествения ни спътник и демонстрираме ключови елементи, необходими за първите пилотирани мисии до Марс", казва Джим Брайдънстайн.

От НАСА отбелязват, че ключов елемент за установяването на трайно присъствие на астронавти на Луната ще бъде "подвижността". Управлението има за цел да представи транспортно средство за придвижване по лунната повърхност. Проектирано да е напълно обитаемо, то ще позволи на екипажите да пътуват на Луната в продължение на 45 дни. За по-кратки престои е предвиден хабитат на повърхността, който да приютява до четирима души.

Последвайте канала на

Novini.bg
611 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2020.04.03 | 14:02

1
Цървули!!!Велика Америка се връща на Луната и отива на Марс!!!До края на века,Американците ще колонизират цялата Слънчева Система!!!През това време,ватенките ще асфалтират няколко улици в селата и ще модернизират казана за дестилиране на лосион за баня!!!Ура и Слава!!!

Добави коментар

Водещи новини