Недоспиването увеличава риска от психични проблеми за децата

  • 29 март 2020 14:45

  • 555
  • 1
Недоспиването увеличава риска от психични проблеми за децата
© Pixabay

Децата, които не си доспиват, са с риск от хиперактивност с дефицит на вниманието, тревожност, депресия и други психични проблеми, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА. 

"Ако децата ни спят достатъчно, това може да ги защити от психични проблеми", заяви Брур Ранум от Норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм.

Било проследено здравословното състояние на почти 800 деца за 7-годишен период. Учените установили, че децата, които спят най-малко, са с най-голям риск от психични проблеми по-късно през живота си. "Открихме връзка между продължителността на съня и риска от симптоми за емоционални и поведенчески смущения", отбеляза Ранум.

Около 100 полицаи в Косово са на лечение заради психически проблеми

Сънят бил изследван с помощта на сензори за движение в разстояние на 7 поредни нощи. Децата били интервюирани, за да се преценят психичните им проблеми. "От отделния индивид зависи колко сън му е нужен - поясни Ранум. - Краткият сън за един индивид може да е достатъчен за друг. Но ако забележите, че детето ви не може да се концентрира или че настроението му варира повече от нормалното, ще е добре да го накарате да поспи повече."

Едва 1 процент от участвалите в изследването 6-годишни деца спели по-малко от 7 часа на ден. С израстването им броят на онези, които не си доспивали, се увеличавал - те съставлявали 3,9 процента от участниците, когато били на 8 години, 4,2 процента от тях, когато били на 10 години, и 13,6 процента от тях на 12-годишна възраст. Много деца имали една или повече нощи с по-малко от 7 часа сън. Това се отнасяло за 15,1 процента от малчуганите на 6-годишна възраст, 39,1 процента от децата на 8 години, 45,7 процента от участниците на 10 години и 64,5 процента от 12-годишните.

Последвайте канала на

Novini.bg
555 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Росен

2020.03.29 | 15:56

1
Еми променете времето сутрин в което да започва първия час - 8.30 ч. Например.

Добави коментар

Водещи новини