Липсата на лед застрашава тюлените в Балтийско море

  • 27 март 2020 21:38

  • 811
  • 1
Липсата на лед застрашава тюлените в Балтийско море
© Pixabay

Стотици малки тюлени умират по бреговете на Балтийско море в Естония и Латвия, след като за пръв път от десетилетия тази зима по северните им брегове не се образува лед, съобщи Ройтерс.

Дългомуцунестите тюлени се нуждаят от леда, който държи далеч хищници като вълци и лисици, за да отгледат новородените си през зимата.

Затоплянето в Антарктика оголи скрит остров

Когато няма лед, те се настаняват по малки островчета, които не обитават обичайно. Това нарушава естествения им начин на живот и увеличава броя на новородените, които не оцеляват, предава БТА.

"Някои острови бяха направо побелели, покрити от новородени тюлени...Не бяхме виждали нищо подобно досега", казва изследователят Март Юси, който проучва тюлените през последните тридесет години. Според него някои от по-големите острови били толкова пренаселени, че според него смъртността сред новородените тюлени била поне 50 на сто. Близо 3000 тюлена се раждат всяка година на балтийското крайбрежие.

Последвайте канала на

Novini.bg
811 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.03.28 | 10:26

1
Тази смърт ще тежи на съвестта на тези, които не влязоха в Парижкото споразумение за климата, и най-вече на тези, които излязоха. Бог вижда всичко, бави но не забравя.

Добави коментар

Водещи новини