Блокиране на слънчевата светлина вследствие падане на астероид е довело до измирането на динозаврите

  • 24 март 2020 12:23

  • 2540
  • 2
Блокиране на слънчевата светлина вследствие падане на астероид е довело до измирането на динозаврите
©

Учени от университета на Кънектикът установиха, че довелият до масово изчезване на видове сблъсък на астероид със Земята преди 66 милиона години е предизвикал блокиране на слънчевата светлина, което станало причина за измирането на динозаврите, съобщи Физ.орг. 

Специалистите създали модел на приноса за глобалните климатични промени от изхвърлянето на сяра, прах и сажди вследствие падането на небесното тяло. Резултатите показали, че е настъпил голям, но недостатъчен за масово измиране студ. Изхвърлянето на сажди в резултат на големи горски пожари обаче направило небето непроницаемо за слънчевите лъчи и преустановило фотосинтезата за повече от година. По този начин било сериозно засегнато храненето на растителноядните динозаври. Това оказало своето влияние върху хранителната верига.

В Аржентина бяха открити останките на нов вид малък динозавър

Получените резултати допринасят да се разбере какво ще се случи в резултат на ядрена зима, предизвикана от война, при която се използва ядрено оръжие.

Падането на астероида, свързано с формирането на кратера Чиксулуб, е изхвърлило горещ облак разтопени твърди скали в горните слоеве на атмосферата. При падането си обратно на Земята тези разтопени скали са предизвикали глобални горски пожари. В резултат се е формирал прашен облак, който блокирал слънчевата светлина и понижил средната температура с 26 градуса Целзий, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
2540 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
че

2020.03.24 | 13:12

2
че това е установено отдавна. тия явно не са чели. откриват топлата вода

2020.03.24 | 13:09

1
Това онзи ден го гледахме по "Армагедон", каква новина е, по дяволите?!

Добави коментар

Водещи новини