Различни части на мозъка възприемат текста и мелодията на песните

  • 01 март 2020 14:28

  • 466
  • 0
Различни части на мозъка възприемат текста и мелодията на песните
© pixabay

За пръв път учени установиха как човешкия мозък възприема песните, съобщи сп. "Ню сайънтист", цитиран от БТА.

Речта и музиката са сложни форми на комуникация, уникални за човека и досега бе мистерия как човешкият мозък ги разграничава и едновременно с това слива в едно при възприемането на песни.

Изследванията досега са били насочени към речта и звуците, но не и към музиката. Филип Албуй от университета Макгил в Канада и колегите му създават 100 уникални акапелни песни, като свързват десет изречения на френски или английски език с десет оригинални мелодии. Те пускат песните на двадесет и седем френскоговорещи и на двадесет и двама англоговорещи участници в експеримента, като променят различни елементи от песните, за да разберат как участниците възприемат думите и мелодиите. Учените установяват, че способността да се разпознае текстът на песента зависи до голяма степен от ритъма на мелодията.

Чуйте "песента" на Земята в слънчева буря

Речта съдържа множество срички в секунда и времевата й структура е по-значима от тази на мелодията, която обичайно тече по-гладко. Когато изследователите отделят времевите елементи в песните, участниците успяват да разпознаят мелодиите, но вече не разбират текста. Когато изследователите променят честотния модел на песните, участниците разпознават текста, но вече не могат да разграничат мелодиите. Мозъците на участниците в експеримента са изследвани с ядрено-магнитен резонанс. При това се установява, че лявата половина от мозъка засича времевата информация, която позволява разпознаване на думите, а дясната - честотната информация, свързана с разпознаване на мелодиите.

Мая Йорданова
466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини