-
17 февруари 2020 16:51
- 24080
- 4
Лукът е основна добавка към повечето ястия и салати.
Шалотът е от неговото семейство и става все по-популярен на нашата географска ширина. Той е зеленчук от семейството на лука, а името му произлиза от палестинския град Ашкелон /Израел/. Предполага се, че е пренесен в Европа при кръстоносните походи.
Лукът се предлага в прекрасно разнообразие от нюанси и текстури, от чисто бяло до наситено лилаво, и в аромати, които варират от почти толкова сладък и мек като ябълка до дълбоко пикантен, съобщават от foodpanda. Те варират по размер от миниатюрни перли до гигантски кълба с размерите на софтбол. Факт е, че шалотът е елегантен европейски братовчед на останалия лук, който толкова добре познаваме и обичаме, и e наистина страхотно допълнение към готвенето ни.
Въпреки че са свързани, шалотът се различава от лука по някои основни неща. На първо място, за разлика от обикновения лук, който расте като единични луковици, шалот растат на гроздове, по-скоро като чесън. Те са малко по-сладки от обикновения лук, а вкусът им е по-фин. Това ги прави особено добри като добавка към салати или бавно печени ястия, където сладостта им наистина може да подобри ястието. Шалотите се предлагат в няколко различни цвята, като най-често се среща бледо лилавото с кафява кожа.
Независимо, че и лукът, и шалотът придават аромат на лук, те всъщност не са взаимозаменяеми. Ако използвате шалот вместо лук, то добавете половината количество шалот, от това, което бих сложили от обикновен кромид. Шалотът прибавя дълбочина във вкуса на супи, сосове, яхнии - и особено пилешки и рибни ястия. Той е типичен познайник във френската кухня и много често се приготвя фламбиран като гарнитура. В сравнение с добре познатия кромид лук, шалотът е по-лек, ненатрапчив и не предизвиква сълзи, което е истинско щастие за всяка домакиня.
Последвайте канала на
Свързани новини
Храненето след 18 ч. е вредно за здравето
11 февруари 202013:41
Фитнес инструктор: Няма вредна храна, трябва култура на хранене
24 декември 201915:12
Недохранването и затлъстяването са две лица на лошото хранене
16 декември 201911:17
По-строг контрол за училищното хранене
19 ноември 201915:33
Стартира инициатива за здравословно и балансирано хранене на ученици
12 ноември 201915:32
Здравословното хранене ни прави по-щастливи
14 октомври 201910:57
Илиан Илиев: Далече сме от истината, че ще играем срещу по-слаби отбори
Касабов: Гонзо ме покани да работим заедно
Ратклиф: Мбапе в Ман Юнайтед? Няма да харча цяло състояние, за да си купувам успехи
В Барса бавят преговорите за нов треньор, защото оставането на Чави все още е опция
Костадинов: Вече няма слаби отбори
Нападател на Ювентус отново липсва в националния отбор
Коментари 4
Добави2020.02.18 | 00:34
Баба ви все с шалот е готвила......
2020.02.17 | 22:19
Това на български е влашец
Добави коментар
Водещи новини
Срокът изтече: Преговорите за правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ са прекъснати
19 март 202412:16
Президентът има готовност да приеме Мария Габриел с мандата
19 март 202412:08
Светият синод избра митрополит Григорий за наместник-председател
19 март 202410:50
Шофьорските книжки в ЕС стават електронни
19 март 202412:40
Дания утре ни предава Рангел Бизюрев
19 март 202411:33
Осъдиха бизнесмен, "забравил" да плати 160 хил. лв. данъци
19 март 202411:09
Вижте момента на сблъсъка на линейка с кола в центъра на София
19 март 202412:24
Кейт Мидълтън се появи видимо изнемощяла и отслабнала!
19 март 202411:39
Потребители в социалните мрежи питат: Това Пригожин ли е?
19 март 202412:12
2020.02.17 | 19:54
Да ви го нашалотя
2022.12.27 | 22:04