Каква е разликата между шалот и лук?

  • 17 февруари 2020 16:51

  • 24080
  • 4
Каква е разликата между шалот и лук?
© Pixabay (архив)

Лукът е основна добавка към повечето ястия и салати.

Шалотът е от неговото семейство и става все по-популярен на нашата географска ширина. Той е зеленчук от семейството на лука, а името му произлиза от палестинския град Ашкелон /Израел/. Предполага се, че е пренесен в Европа при кръстоносните походи.

Консумацията на лук и чесън намаляват риска от рак на гърдата

Лукът се предлага в прекрасно разнообразие от нюанси и текстури, от чисто бяло до наситено лилаво, и в аромати, които варират от почти толкова сладък и мек като ябълка до дълбоко пикантен, съобщават от foodpanda. Те варират по размер от миниатюрни перли до гигантски кълба с размерите на софтбол. Факт е, че шалотът е елегантен европейски братовчед на останалия лук, който толкова добре познаваме и обичаме, и e наистина страхотно допълнение към готвенето ни.

Въпреки че са свързани, шалотът се различава от лука по някои основни неща. На първо място, за разлика от обикновения лук, който расте като единични луковици, шалот растат на гроздове, по-скоро като чесън. Те са малко по-сладки от обикновения лук, а вкусът им е по-фин. Това ги прави особено добри като добавка към салати или бавно печени ястия, където сладостта им наистина може да подобри ястието. Шалотите се предлагат в няколко различни цвята, като най-често се среща бледо лилавото с кафява кожа.

Чесънът удължава живота

Независимо, че и лукът, и шалотът придават аромат на лук, те всъщност не са взаимозаменяеми. Ако използвате шалот вместо лук, то добавете половината количество шалот, от това, което бих сложили от обикновен кромид. Шалотът прибавя дълбочина във вкуса на супи, сосове, яхнии - и особено пилешки и рибни ястия. Той е типичен познайник във френската кухня и много често се приготвя фламбиран като гарнитура. В сравнение с добре познатия кромид лук, шалотът е по-лек, ненатрапчив и не предизвиква сълзи, което е истинско щастие за всяка домакиня.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
24080 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
поп Грую

2020.02.17 | 19:54

1

Да ви го нашалотя

Mario Mihalji

2022.12.27 | 22:04

4
Тъпак
гост

2020.02.18 | 00:34

3

Баба ви все с шалот е готвила......

Стоян

2020.02.17 | 22:19

2

Това на български е влашец

Добави коментар

Водещи новини