Сепиите са придирчиви към храната, защото са умни

  • 05 февруари 2020 14:03

  • 786
  • 0
Сепиите са придирчиви към храната, защото са умни
© pixabay

Сепиите отдават предпочитания на храната точно като хората, които си оставят място за десерта, съобщава БТА, позовавайки се на британски учени.

Тези морски създания обичат скариди и ако знаят, че ще могат да ги похапнат на вечеря, през деня ядат по-малко раци. Подобно решение, взето на базата на очаквания, е показателно за "сложните когнитивни способности" на сепиите.

Учените от Кембриджския университет са работили с 29 сепии, като са им сервирали скариди всяка вечер, преди да им предложат друга храна. Когато получавали по скарида за вечеря, главоногите ставали по-придирчиви през деня и ядели по-малко раци. Ако им поднасяли друга храна вечерта, сепиите се адаптирали и наблягали на раците през деня.

Кожата от сепия вдъхнови космическо одеяло

"Изненадахме се колко бързо сепиите променят начина си на хранене. Само за няколко дни те се научиха да преценяват дали вечерта ще получат скарида, или не" - каза Полин Балард от екипа. "Това е много сложно поведение и е възможно само защото те имат сложен мозък" - добави тя.

Ръководителят на изследването проф. Никола Клейтън добави, че откритието може да даде ценна информация за еволюционния произход на тази сложна когнитивна способност - адаптиране към промени в средата на базата на предишен опит.

Сепиите имат голяма централна нервна система. Тя им дава възможност да помнят какво се е случило и да използват информацията, за да променят поведението си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини