Костната структура пази кълвачите от мозъчни сътресения

  • 03 февруари 2020 15:07

  • 404
  • 0
Костната структура пази кълвачите от мозъчни сътресения
© Pixabay

Особености в костната структура са основната причина кълвачите да не страдат от мозъчни увреждания, въпреки че постоянно удрят с клюн по дънерите на дърветата, съобщи изданието "Сайънсалърт", цитирано от БТА.

Изследователи от университета на Калифорния в Сан Диего са сравнили черепите на кълвачи и на пилета и са установили, че костите на кълвачите са адаптирани така, че да поемат въздействието на ударите. Костите при другите птици са различни.

Костите на черепа на кълвачите имат различен химически състав и плътност. За тях е характерно по-голямо натрупване на минерали, което ги прави по-плътни и здрави, отколкото при другите птици.

В същото време черепните кости на кълвачите не са дебели. Освен това течността, която отделя мозъка от черепа, е по-малко в сравнение с другите птици. Това вероятно е знак, че черепът се е адаптирал да понася по-силни удари.

Подезичната кост при кълвачите също е напълно различна в сравнение с тази при други птици. Обикновено тази кост е с плътна, компактна обвивка, а вътрешността й е пореста. При кълвачите е обратно - обвивката е гъвкавата, а сърцевината е твърда кост. Това осигурява по-голяма гъвкавост и поема повече удари и вибрации.

Последвайте канала на

Novini.bg
404 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини